En række initiativer fra for at øge mængden af økologiske grise i Danmark begynder at bære frugt.

Mangel på råvarer har været den største udfordring for Europas største leverandør af økologisk kød, Friland, i det seneste år.

Hver eneste uge har virksomheden måttet sige nej til kunderne, når de har ønsket at købe mere kød, og derfor tog Friland i foråret en række initiativer for at øge antallet af økologiske grise i Danmark.

Kontant tilskud

Blandt andet har Friland givet kontant tilskud til landmænd, der købte ekstra økologiske søer, ligesom Friland har tilbudt hjælp til finansiering og møder med banker til landmænd, der ønskede at øge produktionen af økologiske grise.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det har igennem en lang periode været en rigtig god forretning at opdrætte økologiske grise. Men fordi det at omlægge til økologi er en stor og langsigtet beslutning, har det været tydeligt, at der skulle noget ekstra til, hvis vi for alvor skulle øge antallet af økologiske grise og dermed den mængde af kød, vi kan sælge. Det ser dog ud til, at de nye initiativer har været nok, og vi forventer en markant fremgang i antallet af økologiske grise i det kommende år, siger direktør i Friland, Henrik Biilmann.

Flere grise på vej

Det kan allerede mærkes, at der er kommet flere slagteklare grise, og det bliver dermed uge for uge nemmere at gøre kunderne tilfredse.

- Det er en utrolig positiv udvikling for både Friland og selskabets leverandører. Det har været en meget frustrerende oplevelse uge efter uge at måtte sige nej til kunder, der vil betale en god pris, simpelthen fordi vi manglede råvarer. Den situation ser ud til at ændre gradvist sig nu, så vi i fremtiden bliver bedre i stand til at følge med efterspørgslen efter dansk økologisk svinekød, samtidig med at vi kan betale vores leverandører en pris, som gør, at der er god økonomi i at være økologisk svineproducent, siger Henrik Biilmann.