Abonnementsartikel

Det går lynhurtigt, når Otto Bossens to fuldhydrauliske fire rotors river fra Kuhn folder sig ud på de sønderjyske marker.

Otte Bossen ejer Bredebro Maskinstation og har to nye Kuhn GA 13131 fuldhydrauliske river kørende på de sønder-jyske marker. Han fik dem leveret i foråret, så de stod klar til første slet.

- Riverne afløser to tidligere Kuhn river, som jeg har været godt tilfreds med, og så var det jo oplagt at vælge Kuhn igen, siger Otto Bossen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter et erfa-møde for maskinstationer hos Maskinhandler Indkøbsringen (MI) i foråret, blev Otto Bossen bekræftet i sit valg. Handlen blev indgået med Magne Pagaard hos Schrøders Eftf. MP Maskincenter i Drengsted, og en måneds tid senere blev der så leveret to Kuhn GA 13131 til Bredebro.

Bruger tiden i førerhuset

Riverne har en variabel arbejdsbredde fra 8,40 til 12,50 meter. Både skårbredde og arbejdsbredde kan justeres fra traktorens kabine under arbejdet. Herfra styres også arbejdshøjden samt løft af rotor. Riverne er som de eneste på markedet fuldhydrauliske og er dermed meget hurtige og nemme at vedligeholde, så chaufføren kan bruge tiden i førerhuset i stedet for med smørekanden.

- Det lave vedligehold og den gode driftssikkerhed betyder rigtig meget for os, siger Otto Bossen.

- Vejret i sæsonen er en faktor, der ofte giver udfordringer. For at sikre rettidighed over for vores kunder skal vi have den rigtige kapa-citet og de rigtige maskiner, og det har vi her med disse Kuhn river, fortæller Otto Bossen, som også føler sig i gode hænder hos forhandleren.

- Vi er godt tilfredse med opbakningen fra MI forhandleren. De kender produktet og er klar til at hjælpe ved behov, siger Otto Bossen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilfredse chauffører

- Rivernes effektivitet og kvalitet er bare i orden, fastslår Otto Bossen, både i forhold til selve rivearbejdet i marken, men også i forhold til brugervenligheden.

- Vores chauffører er rigtig godt tilfredse og det samme er kunderne, når vi kommer med grej, der udfører arbejdet godt, fortæller Otto Bossen.

Fleksible rotorer

De fire rotorer kræver minimum 95 hestekræfter. De leverer et lydsvagt arbejde på grund af det hydrauliske træk. 3D hjulophænget sikrer, at rotorerne følger markens konturer. Ved behov kan de forreste rotorer boostes til at køre 15-20 procent hurtigere end de bageste.

Det placerer afgrøden rigtigt i forhold til de bageste rotorer, og giver det perfekte skår selv under de mest vanskelige forhold. Seks pumper til drift af rotorerne sørger for at give riven kapacitet til at klare selv de stør-ste udfordringer.

Minimal forurening

Den særlige 'take-off' effekt på Kuhn rivernes rotorer giver en optimal opsamling af afgrøden, så risikoen for foru-reningen af foderet minimeres. Når riven startes, sænkes rotorernes forender til sidst. Når rotorerne løftes ved enden af marken, hæves forenderne først. Det styres af en hydraulisk cylinder, og Kuhn har patent på systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stærk transmission

Kuhns unikke transmission, Masterdrive GIII, er udviklet til at modstå belastninger fra store arbejdsbredder og sammenrivning af vanskeligt materiale.

Blandt andet er akslen, fra kurvebanen og ud til rivearmen, støbt i et stykke. Rivearmsfæstet er boltet sammen, og sammen med det dobbelte udvekslingssystem giver det ekstra stabilitet.