Abonnementsartikel

Lave priser på svinekød og mælk betyder, at den gennemsnitlige indkomst på en heltidsbedrift ender på et nul i både 2015 og 2016.

Russisk importforbud for EU-fødevarer, et svigtende kinesisk marked for mejeriprodukter og en stor global landbrugsproduktion. Det er hovedingredienserne i den cocktail, der tilsammen betyder, at de danske landmænd lige nu har meget svært ved at tjene penge.

Den nye indkomstprognose fra Seges forudser, at den gennemsnitlige indkomst på en heltidsbedrift i år og næste år bliver et rundt nul. Og det vel at mærke før aflønning af ejerens egen arbejdskraft og forrentning af egenkapitalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser nu den fulde effekt af Ruslands importstop på fødevarer fra EU samt den kraftige opbremsning i den kinesiske import af mejeriprodukter, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Seges.

Det er specielt mælke- og svineproducenterne, der slås med at få driften til at hænge sammen. Svineproducenterne står til underskud på godt 300.000 kroner i 2015 og et mindre, positivt resultat på cirka 75.000 kroner i 2016. Mælkeproducenterne ligger i begge år med et gennemsnitligt underskud i niveauet

100.000-200.000 kroner.

- De svage resultater skaber et stort, akut likviditetsbehov, primært i svine- og mælkeproduktionen, fastslår Klaus Kaiser.

Han understreger samtidigt, at store dele af landbruget lige nu befinder sig i en lavkonjunktur med indkomster betydeligt under det normale niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er lige nu en usædvanligt stor mængde negative effekter i markedet og politisk, som tilsammen rammer dansk landbrug særdeles hårdt, siger Klaus Kaiser.

Gennemsnitstallene dækker dog over en stor spredning. Således forventes den bedst indtjenende tredjedel af landmændene at tjene knap en million kroner i både 2015 og 2016.

- Denne gruppe af landmænd er kontinuerligt i stand til, trods de aktuelt svære betingelser, at tjene penge til ejeraflønning, forrentning af egenkapitalen og til investeringer i produktionsapparatet, siger Klaus Kaiser.