Abonnementsartikel

Viceformand hos Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, opfordrer NaturErhvervstyrelsen til at komme med en brugbar løsning til de landmænd, der ikke kan slå græsmarker og brakmarker inden tidsfristen.

Den store mængde vand der er faldet over Danmark, har givet landmænd store problemer. Græs- og brakmarker står under vand, og derfor er der mange, der ikke kan nå at slå markerne, inden myndighedernes tidsfrist overskrides.

Det har nu fået Landbrug & Fødevarer til at kontakte NaturErhvervstyrelsen med et ønske om en brugbar løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke nok at udsætte fristen i en uge eller to. Når der er kommet så meget vand, som der er, forsvinder det ikke bare lige igen. Derfor synes vi, at man kan sige, at der er tale om force majeure. Det giver sig selv, at man ikke kan slå marker, som man kun kan komme ud til, hvis man bruger en båd, siger Lone Andersen, der er viceformand hos Landbrug & Fødevarer.

Skæringsdatoen for hvornår græs- og brakmarker skal være slået er den 15. september. Hvis det ikke er sket, kan det ifølge Lone Andersen resultere i bøder på op til 10.000 kroner pr. hektar samt mistede betalingsrettigheder.

- Der er rigtig mange landmænd, der har ondt i maven over det her. Man vil jo gerne følge reglerne, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Derfor foreslår vi, at der bliver givet en generel dispensation, så kontrollanterne skriver det i rapporten, at der er tale om force majeure, så landmanden ikke ender med en bøde, siger Lone Andersen.

Hos Landbrug & Fødevarer håber man, at NaturErhvervstyrelsen lytter til anbefalingen.

- Det er det eneste rigtige at gøre, og vi håber, at de lytter. Man skal huske, at naturen ikke kan sættes i skema, og derfor hænger det ikke altid sammen at sætte skæringsdatoer på disse ting. Vi håber, at vi i fremtiden kan gå tilbage til, at det handler om godt landmandskab og om hvad naturen har brug for, frem for at datoen er afgørende, siger Lone Andersen.