Abonnementsartikel

Tre af USA's største musiknavne har siden 1985 stået i spidsen for Farm Aid-koncerter, der både rejser penge og skaber opmærksomhed om landbrugets forhold.

En stor koncert i Chicago den 19. september skal markere, at det i år er 30 år siden, de verdensberømte musikere Neil Yong, Willie Nelson og John Mellencamp arrangerede den første farm Aid-koncert i USA for at skabe opmærksomhed om familielandbrugernes vilkår og for at rejse penge til at støtte de amerikanske farmere.

Hvert år siden har de arrangeret store Farm Aid-koncerter, og koncerten i Chicago bliver en storslået markering af jubilæet med de tre legendariske Farm Aid-forkæmpere Willie Nelson, Neil Young og John Mellencamp foruden en række andre store amerikanske navne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

48 millioner dollar

Farm Aid-koncerterne har i årenes løb rejst 48 millioner dollar, som på forskellig måde anvendes til at understøtte amerikanske familielandbrug gennem den efterhånden store Farm Aid-organisation, der arbejder som non-profit-organisation.

Målet er at hjælpe familielandbrugerne med at kunne fortsætte deres hverv på deres farme.

Stærk bevægelse

Farm Aid har opbygget en stærk bevægelse med det mål at fremme god mad fra familielandbrug.

Gennem koncerterne opfordrer kunstnerne blandt andet til at flere støtter de amerikanske familielandbrug ved at købe den gode mad, som produceres af familiefarmerne.

De årlige koncerter forener ifølge Farm Aid både kunstnere og farmere og borgere om organisationens kampagner, som spiller på mange strenge ud over koncerterne. Kampagnerne omfatter blandt andet tv, radio, mail og web-kampagner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og organisationen står desuden bag det store website homegrown.org, der er et websted, som hylder landbokultur og udveksler erfaringer om landbrugsdrift, madlavning med videre.

Udvikler markeder

Farm Aid-organisationen har blandt andet arbejdet på at forbedre bybefolkningens adgang til familielandbrugenes produkter. Det er blandt andet sket ved at understøtte og udbygge lokale og regionale markeder samt at udbrede produkterne til supermarkeder, restauranter, skoler med videre.

Farm Aid står også bag en krise-telefon, som tilbyder øjeblikkelig og effektiv hjælp til landbofamilier i krise. Farm Aid understøtter også et stort netværk af organisationer, som kan hjælpe farmere med at få adgang til andre markeder, omlægge driften og klare sig igennem naturkatastrofer.

Stærk stemme

- Farm Aid styrker familielandbrugenes stemme og står op for de mest ressourcestærke, heroiske amerikanere - familiefarmerne, som dyrker jorden, hedder det blandt andet på Farm Aids hjemmeside på farmaid.org.

Her opfordrer organisationen også alle berørte borgere hjælp til at blive talerør for landbrugspolitiske ændringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennem de seneste 30 år har Farm Aid således udviklet sig til at blive synonym med opbakning til amerikanske landmænd fra brede dele af det amerikanske samfund.

Danske kunstnere

Indsatsen fra de store musiknavne er imponerende og prisværdig, men det er nok svært at forestille sig, at toneangivende danske kunstnere kan finde på at gå ind i en tilsvarende langvarig og omfattende kampagne til fordel for danske familielandbrugere - det vil sige stort set det samlede danske landbrug.

Men det er da en idé, som de kunne tage op. Vi har jo før set, hvordan musikalske initiativer har formået at skabe gigantisk opmærksomhed og opbakning til en sag - tænk for eksempel på den legendariske Afrika-sang med 1980'ernes største danske musiknavne.

Det gav millioner og åbnede manges øjne for en konkret sag.