De sidste læs korn er efterhånden ved at være kørt hjem fra markerne, og nu er det vigtigt at finde ud af, hvordan det ser ud med proteinindholdet, når det skal bruges til foder. LandboNords fagchef for foder, Peter Jakobsen, er ikke i tvivl, når han skal anbefale en god metode til at bestemme proteinmængden i kornet, når det gælder svineproduktion.

- Proteinindholdet kan svinge meget, og det er ikke længere sikkert at stole på gennemsnitsværdier. Derfor vil jeg anbefale, at man får foretaget en kemisk analyse af kornet på et autoriseret og uvildigt laboratorium, siger Peter Jakobsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I dag får de fleste svineproducenter tilbudt "en hurtig analyse" af foderstofvirksomhederne. Den kan også være god, men den slår ikke den kemiske analyse, hvis man har flere kornsorter blandet sammen.

- I en moderne svineproduktion skal man vide det nøjagtige proteinindhold, så man kan optimere sin produktion. Vi ser desværre eksempler på, at dyrene enten får for meget protein i deres blandinger, det koster penge, men vi ser også eksempler på for lidt protein, hvilket går ud over produktiviteten og giver en dårlig kødprocent, siger Peter Jakobsen.

For at hjælpe svineproducenterne med at blive endnu skarpere på proteinindholdet, så tilbyder LandboNord derfor, at man kan få sit korn analyseret på et autoriseret og uvildigt laboratorium.

- Det kan for mange svineproducenters vedkommende gå hen at blive en rigtig god investering. Jeg vil typisk anbefale, at vi løbende i fodersæsonen får taget et par prøver, så foderet hele tiden har den helt rigtige sammensætning, siger Peter Jakobsen.