Abonnementsartikel

Efter mandagens krisemøde i Bruxelles præsenterede EU en hjælpepakke på en halv milliard euro til de trængte europæiske landmænd.

EUs landbrugs- og fødevareministre var indkaldt til ekstraordinært krisemøde i Bruxelles mandag den 7. september for at finde løsninger på landbrugets krise.

Udfaldet af mødet blev en hjælpepakke, der dels indeholder 500 millioner euro, hvilket svarer til 3,7 milliarder kroner, og dels indeholder yderligere en række tiltag, der skal lette tilværelsen for de europæiske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Denne pakke vil tillade, at 500 millioner euro af EU-midler øjeblikket vil komme landmændene til gavn. Dette er en solid, og afgørende respons. Denne respons viser, at Kommissionen tager sit ansvar over for landmændene meget alvorligt og er parat til at bakke op med passende midler, udtalte Kommissionens næstformand, Jyrki Katainen, der afløste en sygemeldt landbrugskommissær Phil Hogan under mandagens møde.

Udover en pose 3,7 milliarder krone indeholder hjælpepakken blandt andet også et forslag om, at de enkelte EU-lande får mulighed for at udbetale op til 70 procent af den direkte landbrugsstøtte allerede fra 16. oktober, såfremt, at de nødvendige kontroller har fundet sted. Som det er nu, vil der kunne blive udbetalt 50 procent af støtten, og det vil ikke kunne ske før tidligst den 1. december.

Ifølge Kommissionen har denne nye hjælpepakke blandt sigte mod at løse de umiddelbare likviditetsproblemer landmændene står over for, samt at stabilisere markederne. Størstedelen af hjælpepakken vil være rettet mod mælkesektoren, og Kommissionen garanterer at samtlige 28 medlemslande vil få gavn af hjælpepakken, men hvordan midlerne skal fordeles er endnu ikke klart.