Abonnementsartikel

Hans Christian Hansen har en ældre Amazon-sprøjte, og efter han fik installeret sektionskontrol, har han minimeret sit overlap med op imod ti procent.

Da Hans Christian Hansen har en ældre sprøjte, fik han at vide, at det ikke kunne lade sig gøre at montere sektionskontrol på maskinen.

Det var en ærgerlig melding, da Hans Christian Hansen har op til 15 procent overlap på sine marker. Han kontaktede derfor Geoteam, og der var meldingen en anden - selvfølgelig kunne det lade sig gøre. Løsningen blev en Trimble autostyringsskærm, som styrer sprøjten gennem program Field-IQ. Faktisk kan den opsætning styre enhver sprøjte uanset mærke og model.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke så svært at få Trimbles skærme til at afblænde sektionerne på en Amazone-sprøjte. Selv de gamle. Det har vi kunnet i et par år nu, men det er alligevel en udbredt opfattelse, at det ikke kan lade sig gøre. Faktisk har vi specialiseret os i at få en Trimble skærm til at styre sprøjter og andre redskaber af ethvert mærke og alder, samtidig med at skærmen også autostyrer traktoren. Vi har også en autostyring til Hans Christian Hansen, som han kan flytte imellem hans traktorer og hans mejetærsker, siger Henrik Nissen, der er konsulent hos Geoteam.

Højere udbytte

Hos Hans Christian Hansen har Geoteams løsning vakt stor glæde.

- Det er helt fantastisk. Allerede første gang jeg kørte i marken, kunne jeg se, at jeg havde skåret omkring ti procent af mit overlap. Vi driver 250 hektar, så det er ikke småting, det drejer sig om, siger han.

Rent praktisk fungerer systemet ved at Hans Christian Hansen kører den yderste omgang med sprøjten selv, og så tager computeren ellers over.

- Jeg har en mark, hvor der er 21 forskellige samkøringer, og reglerne er jo sådan, at vi ikke må bruge særligt meget gødning. Derfor tænkte jeg, at hvis jeg kunne flytte noget af gødningen fra overlappet og ud på resten af marken, ville jeg få et højere udbytte og lavere udgifter, siger Hans Christian Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den automatiske sektionskontrol har givet Hans Christian Hansen en god gevinst i marken.

- Når vi dyrker 250 hektar og har minimeret overlappet med ti procent, svarer det næsten til ikke at dyrke de 25 hektar, men alligevel høste på dem, siger han.