Abonnementsartikel

Bæredygtigt Landbrug glæder sig over, at den nye miljø- og fødevareminister nu stiller spørgsmål ved randzonernes faglige og juridiske grundlag, men mener, at L&F pynter sig med lånte fjer.

- Det er en glædens dag for dansk landbrug, at det nu omsider er legitimt at stille spørgsmål, som ministeren gør det, ved randzonernes faglige - og dermed ved deres juridiske grundlag.

Præcist som Bæredygtigt Landbrug hidtil alene har kritiseret det faglige niveau, tog ministeren onsdag bladet fra munden. Det har vi respekt for, og jeg takker for det på dansk landbrugs vegne, siger Flemming Fuglede Jørgensen, Bæredygtigt Landbrugs formand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han uddyber, at Bæredygtigt Landbrug i sin randzonesag og i retten i Holstebro med Niras-rapporten fra 2012 for længst har dokumenteret, at randzonerne stort set kun er udgifter - uden miljøeffekt.

- I samme retning taler ministerens DCE-notat, og det er den slags faglighed, som ministeren nu bøjer sig for (og ministeriets embedsmænd nu også er nødt til at bøje sig for), siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Kun faglighed

- I Bæredygtigt Landbrug forstår kun en ting og det er faglighed. Faglighed kan ikke bøjes og siger man sandheden tit nok, er modparten nødt til at lytte. Vi har i foreningen sat spørgsmålstegn ved mange forkvaklede ordninger, regler og love, og vi har desværre set os nødsaget til at stævne staten for randzoner, gødningskvoter og vandplaner. Efter valget har vi oplevet et særdeles positiv vending i regeringens syn på erhvervet, landbrugsfamilierne samt BL. I samrådet i denne uge har vores superminister, Eva Kjer Hansen, stillet spørgsmål ved nøjagtig det samme som BL har gjort i de seneste fem år, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Han tilføjer, at i de tidligere regeringer har mørkelygten været tændt, det vil sige, at de landbrugs- og miljøberørte ministre har slukket lyset over det faglige og kun har gået efter, hvad de troede, der var flest stemmer i.

- Nu ser vi en minister, som tør sige sandheden på trods af, at hun er repræsentant for en mindretalsregering, og på trods af at hun - kan vi se - møder stærk modstand i sit embedsbagland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tror på at ministeren har styrken og opbakningen i befolkningen til at fastholde, at miljøreguleringen af dansk landbrug kun baseres på faglighed og juridiske holdbare løsninger, vi tror på, at befolkningen er ved af få øjnene op for, at Naturfredningsforeningen, økologisk råd og andre af samme skuffe, har ført hetz og vel og mærket, ødelæggende hetz imod dansk landbrug og landbrugsfamilierne.

Udskreget som lovbrydere

- Vi 4.000 medlemmer i BL ved nok hvordan det er at være blacklistet og udskreget som lovbrydere, ja næsten miljøterrorister, fordi vi nægtede at bøje nakken. Nu blæser der heldigvis andre vinde og vel og mærket faglige vinde for erhvervet, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Han konstaterer, at BL's kritik af randzonernes manglende faglighed og grundlovsstridige karakter, samt ikke eksisterende miljøeffekt, har vundet gehør i befolkningen siden dommen i Holstebro.

- I Bæredygtigt Landbrug har vi den opfattelse, at Auken, Hækkerup og Gjerskov med flere. har misinformeret Folketinget og befolkningen. Det er strafbart og kan koste dem deres job. Det vil vi se på, når vi har resurser til det, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Andre tider

Han glæder sig over, at Bæredygtigt Landbrug nu oplever, at der er kommet andre tider, og at foreningen og dens medlemmer nu har status sonm ?lovlige? borgere og forhandlingspartnere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bæredygtigt Landbrug respekterer meget, at ministeren har fået øjnene op for dette og har fulgt vores faglighed. Vi er nu på vej, og randzonerne er i realiteten faldet. Inden foråret har vi mere gødning, og vi vil også have mulighed for at vedligeholde vore vandløb på den fagligt korrekte måde.

Forundret over L&F

- Jeg så til min store forundring efter samrådet, at en næstformand i L&F udtalte, at de havde fået randzonerne væk. Men husk, at det var L&F, der foreslog randzonerne. Jeg lagde også mærke til, at samme næstformand under onsdagens samråd med fødevareministeren gav kindkys til en af landbrugets ærkefjender, tidligere miljøminister Ida Auken - som for øvrigt kaldte BL`s medlemmer for en terrorcelle, fortæller Flemming Fuglede Jørgensen.

Han mener, at det viser, hvor næstformandens sympati er.

- Det er ynkeligt at L&F vil pynte sig med lånte fjer, men vi er ved at være vant til det i BL, for i sidste uge var det tidligere fødevareminister, nu direktør for L&F, Karen Hækkerup, der muntrede sig med at fortælle, at det var L&F, der havde fået ændret regler for efterafgrøder.

- Ak, ja. Det er næsten som i en børnehaveklasse, hvor børnene render rundt med fingeren oppe og siger: se mig, se mig. Jeg er den dygtigste, mens andre må lave det kedelige arbejde for dem, der løber rundt med fingeren i vejret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Bæredygtigt Landbrug fortsætter vi vort benhårde arbejde. Vi får mere gødning inden foråret, og vi får lov til at grødeskære og vedligeholde vores vandløb, forudsiger Flemming Fuglede Jørgensen.