Beslutningen om at give dispensation bygger blandt andet på en vurdering fra Aarhus Universitet, der siger, at angrebet af havrerødsot er det værste i mange år.

For at få dispensation skal du:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Have omsået et vintersædsareal med vårsæd mindst otte dage efter at have udbragt gødning svarende til normen for vintersæden.

- Indsende en dispensationsansøgning til NaturErhvervstyrelsen på en blanket, som du finder på styrelsens hjemmeside.

Når du har indsendt dispensationsansøgningen, bliver der automatisk kvitteret med en besked om modtagelse af ansøgningen. Denne kvittering betyder, at der er givet dispensation, hvis du opfylder betingelserne. Udover at indsende en dispensationsansøgning skal du opbevare følgende dokumentation, som du skal kunne fremvise ved en kontrol:

- En kopi af den sendte dispensationsansøgning.

- NaturErhvervstyrelsens kvittering for modtagelse af ansøgningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Markblade med marknr. og bloknr., datoer og mængder for tildelt gødning og dato for omsåning.

- Kopi af både den oprindelige og den endelige markplan.

- Dokumentation for indkøb af såsæd til såvel vinterafgrøder som vårafgrøden, ved brug af egen såsæd kan bilag for indbetaling af forædlerafgift anvendes.

Baggrund

I dele af Danmark har landmænd haft et øget behov for at omså deres vintersæd i foråret 2015 på grund af et ekstraordinært kraftigt angreb af havrerødsot. Derfor vil NaturErhvervstyrelsen imødekomme ansøgninger, hvor landmænd søger om at få forhøjet deres kvælstofkvote i dyrkningsåret 2014/2015 efter et angreb af havrerødsot, hvis de lever op til ovenstående krav.

Beslutningen om at give dispensation bygger blandt andet på en vurdering fra Aarhus Universitet, der siger, at angrebet af havrerødsot er det værste i mange år, og at omfanget har overrasket både specialister og rådgivningsbranchen, men at man næppe vil komme i samme situation igen, fordi man har lært af dette angreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En mulig dispensation kræver, at den enkelte landmand uforvarende er kommet i en situation, hvor overgødskning ikke kan undgås, efter omsåning af en vintersædsmark med en vårafgrøde. Landmanden skal kunne dokumentere, at situationen er opstået til trods for, at han har fulgt almindelig god landmandspraksis.

Ifølge reglerne i gødskningsbekendtgørelsen beregnes en marks kvælstofkvote ud fra den sidst etablerede afgrøde. En omsåning har derfor betydning for beregningen af markens kvælstofkvote.

Landmænd, der har bragt gødning ud svarende til normen for vintersæd mere end 7 dage før, de har omsået til vårsæd, kan søge dispensation til fortsat at anvende en gødningskvote for marken, svarende til normen for den udvintrede vintersæd.