Abonnementsartikel

Väderstad Tempo V er ny liftophængt enkornssåmaskine med variabel rækkeafstand.

Fra otte til 12 rækker og fra 45 til 75 centimeters rækkeafstand er muligt med det nyeste medlem i Väderstad's Tempo-familie: Den nye liftophængte V-model bliver præsenteret på dette års Agritechnica.

Den svenske maskinproducent sætter tempo på den fleksible løsning med ændring af rækkeafstanden, og når maskinen er sat op til såning af majs med 75 centimeters rækkeafstand, er der plads til otte rækker på rammen, mens der kan opnåes 12 rækker med 45 centimeters rækkeafstand - på samme ramme.

- Ombytningen tager cirka to timer for den utrænede, mens vi kan gøre det på 40 minutter - men vi har også prøvet det en del gange efterhånden, fortæller Lars Thylén, udviklingschef hos Väderstad. Han påpeger dog, at omskiftningen måske kun skal ske en til to gange på en sæson:

- Såningen af roer, solsikke, bønner, majs og raps, sker ikke på helt samme tid af året, og det er netop det som gør maskinen interessant, da den store fleksibilitet kommer til gode over en længere sæson.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Gennemprøvet teknik

Enkornsenhederne er kendt teknik fra Väderstad, og PowerShoot er en naturlig del af såmaskinen. PowerShoot er det system, hvor frøene sendes af sted med 50 kilometer i timen fra såskiverne, hvor frøet fastholdes med overtryk i såhusene, frem for vakuum, som mange andre såmaskineproducenter benytter.

- Trykluft benyttes til at sende frøene af sted med 50 kilometer i timen, og trykhjulet på jorden stopper frøene og sikrer, at de kommer i god kontakt med jorden. Det betyder dels at frøene ikke triller videre, og dels sørger det for jordkontakt, så fremspiringen sker hurtigt, fortæller Lars Thylén.

Fra 2016 vil huset til cellehjulene være udformet i aluminium, og en ny klap i bunden af såhuset, gør det let at tømme såkasserne for frø ved afgrødeskift.

Fronttank i tysk samarbejde

Det er ikke bare såenhederne, som flyttes fleksibelt på rammen, det gør gødningsskærene også, og da maskinen er liftophængt, så opbevares gødningen i en fronttank på traktoren. Fronttanken rummer 2.200 liter som standard, og kan udvides til 2.700 liter.

Fronttanken produceres i samarbejde med tyske Reichert, som producerer selve tanken, mens blæser, udsåningsdel og al elektronik til styring er producerede af Väderstad, og derfor kan betjenes sammen med resten af såmaskinen fra Väderstad Econtrol med iPad-løsning.