Alle landmænd kender til den fugtige varme og duft af hø, man mærker, når man får kørt hø ind i laden, inden det er helt tørt. Ofte er det ganske ufar-ligt, men hvert år sker det, at høet bliver så varmt, at det selvantænder.

- Det kan have store konsekvenser, hvis landmanden tager høet ind i laden for tidligt. Ikke nok med at fugtigt hø ved høj temperatur risikerer at selvantænde, samtidig er der også stor risiko for, at det fugtige hø mugner og er ubrugeligt som foder. Så lad høet ligge en ekstra dag, selvom du mener, det er tørt nok, før du presser - hvis vejret altså tillader det, siger Svend-Anker Worm, som er agronom i Topdanmark Landbrug

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt forsøg

Selvom man bør vente med at køre høet ind til det er helt tørt, kan der være situationer, hvor det ikke kan nå at tørre helt. Men et nyt system skal gøre det op med brandene i høet. Topdanmark Landbrug har derfor som et forsøg i samarbejde med Webstech fra Kongskilde installeret nogle spyd, som automatisk måler temperaturen inde i høet på familien Hoftijzers gård ved Ribe.

- Det har været en tør sommer i år, så der har ikke været de store problemer med fugtigt hø. Men de første tests af Webstechs termometre i høet har vist sig særdeles effektive, siger Svend-Anker Worm.

Systemet fungerer på den måde, at termometrene sættes ind i flere hø-baller. Og hvis temperaturen kommer over 50 grader, får landmanden en SMS med en advarsel om den forhøjede temperatur.

- På den måde kan man komme en eventuel selvantænding i forkøbet og køre høet ud igen, hvis temperaturen skulle blive for høj, siger Svend-Anker Worm.

Systemet er egentlig udviklet til overvågning af korn og rodfrugter, men bruges også til vejtemperaturer, bistader, golfbaner og kompost og altså nu også hø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har store forventninger til systemet og håber på, at alle landmænd som opbevarer hø, om få år kan sove trygt om natten uden at skulle bekymre sig om selvantændende hø, siger Svend-Anker Worm.