Abonnementsartikel

Hos midtjysk mælkeproducent udgør to maskiner fra henholdsvis Avant og Dieci et godt team.

Mælkeproducent Lars Bo Heltzen fra Øby har for nyligt købt en Dieci Pivot T60 teleskoplæsser, og han fortæller at den udgør et godt makkerpar med den skridstyrede Avant minilæsser, som i forvejen var på bedriften. Begge maskiner er købt hos Jørgen Jensen ved Sorring Maskinforretning.

Avant'en er lille, fiks og kan let komme rundt, selv på mindre staldgange, men Dieci'en kan løfte mere og dens teleskoparm kan bruges til at løse et utal af opgaver. Når den ene maskine ikke kan være med, så kan den anden træde til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg mødte Dieci første gang til Agromek, hvor jeg fik et godt indtryk af dem. De så fornuftige ud, havde en god størrelse, godt førerhus, gode dæk og så har de en stor hydraulik kapacitet, der gør at de reagerer hurtigt, fortæller Lars Bo Heltzen, der er mælkeproducent med 250 årskøer.

- Vi havde i forvejen en Avant, som vi har haft i mange år og hvor der sjældent har været problemer. Derfor kendte vi også Sorring maskinhandel for noget positivt. Vi havde en god dialog med Jørgen og han var hurtig til at komme ud og vise Dieci'en, hvorefter vi besluttede os for at gøre endnu en handel hos dem. Det er et godt makkerpar hvis man har brug for en storebror og lillebror, siger Lars Bo Heltzen.

Hurtig maskine

I følge forhandleren kan arbejdsopgaverne klares nemt og hurtigt med en Dieci Pivot T60, fordi den er udstyret med et ventilsystem, der gør det muligt for maskinen at bruge returolien til at løfte med, og derved kan bommen løftes hurtigere. Med en topfart på 40 km/t kommer den knækstyrede teleskoplæsser også hurtigt afsted.

Lars Bo Heltzens fodermester er heller ikke i tvivl:

- Den kører bare rigtig godt. I starten var vi nervøse for at de 75 hestekræfter var for lidt, da vi tidligere har været vandt til en maskine med flere hestekræfter, men det har vist sig at den faktisk magter meget mere. Det er især kommet til udtryk når vi kører i stak, hvor vi kan mærke at der er mere at gi' af, fortæller Mads Bruun og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er også rigtig glade for at have fået en skovl med overfald med, hvor man virkelig kan udnytte Dieci'ens løftehøjde, og som gør det nemmere at læsse foder.

Stabil hjælper

Teleskoplæsseren bliver hovedsagligt brugt til at læsse foder, men bliver også brugt til at køre i stak og muge ud i dybstrøelse.

- Vi var også spændte på om vi kunne bruge den til at muge ud i dybstrøelse, men også her er den rigtig snild. Der er et godt udsyn i maskinen, og den har en god størrelse til at komme rundt, siger Mads Bruun.

Dieci T60 kræver på grund af sit knækled kun ganske lidt plads for at vende rundt, og den kræver heller ikke meget plads. Selvom teleskoplæsseren er knækstyret er den ifølge forhandleren stadig meget stabil. Den er lavet med et stift knækled, så hvis forenden skal vippe, skal bagenden også, hvilket gør den yderst stabil. Samtidig er der lavet pendulophængt bagende, der ligeledes skal stabilisere maskinen, men som også optimere kørekomforten. Ved en pendulophængt bagende vil man nemlig ikke opleve ubehagelige ryk i maskinen, hvis man for eksempel kører med læsset skovl i fuld højde og køre over en lille forhøjning eller et hul.

God hvor pladsene er trang

Den skridstyret Avant har de haft på gården i over 20 år og den bliver brugt dagligt. Maskinen bliver blandt andet brugt til, at strø sengebåse og skrabe møg med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den kan jo nærmest vende på en femøre, så den er nem at komme rundt med og så er den også stærk, fortæller Mads Bruun

En skridstyret Avant ifølge forhandleren god hvis pladsen er trang og man ikke skal løfte mere end to minibigger ad gangen, eller køre med redskaber som for eksempel en strøkasse, skovl eller dozerblad.

Den har en længere akselafstand, der giver den en bedre stabilitet, hvilket også forbedrer vægtfordelingen og den faktiske løftekraft