Abonnementsartikel

FMS - Foder Mark System - er et nyt værktøj til at styre foderøkonomien med.

Der er flere ting, der gør, at man er godt forberedt til det kommende år. Og nu er der kommet et nyt værktøj, der kan hjælpe. FMS, hvilket står for Foder Mark System, er et afgrøde-foderøkonomi-værktøj, og arsten L. Jakobsen, der er virksomhedsrådgiver i Sønderjysk Landboforening, er netop nu i gang med de første FMS?er:

- Det er rigtigt, rigtigt vigtigt at kende sin grovfoderøkonomi i detaljer. Det er simpelthen nødvendigt for at kunne regulere sin indsats, så marken bidrager positivt. Derfor holder vi nu tre åbent maskinhus-arrangementer. Her præsenterer vi en FMS for værten. Dermed kan alle se, hvad en FMS er, og få inspiration til at trimme deres egen foderøkonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis marken koster

- Vi ser jævnligt driftsgrensanalyser, der viser, at indtjeningsbidraget fra marken er negativt. Det betyder, at marken trækker penge ud af husdyrholdet. Med FMS har vi fået et redskab til at belyse økonomien i de enkelte afgrøder - fra jorden til foderbordet, forklarer Carsten L. Jakobsen, og fortsætter:

- Samtidig giver FMS et samlet overblik, som viser, hvor du som landmand skal sætte ind for at opnå en bedre bundlinje.

Hvad får man?

En FMS er baseret på regnskabstal, der gennemgås i samarbejde mellem landmanden og et tværfagligt team med økonomi, plante og kvægfolk. En FMS munder ud i en opgørelse med nøgletal for de enkelte afgrøders økonomi og den samlede foderøkonomi, og et overblik over de mulige indsatser, der kan forbedre økonomien i grovfoderproduktionen på ejendommen.

Afgrøde- og maskinøkonomi

FMS på de enkelte bedrifter forventes at give øget fokus på afgrøde- og foderøkonomi. Og dermed også på maskinomkostninger til produktion heraf.

- Vi ser ind i mellem nogle store maskiner ude på bedrifterne. Hvis de ikke bliver udbyttet optimalt, er det vanskeligt at optimere økonomien. Så selv om maskiner kan være et følsomt område, så kan det være her, vi skal tage fat, fortæller Carsten L. Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Parat til forandringer?

- Det afgørende er, om landmanden er klar til de forandringer, som vi i fællesskab er kommet frem til er nødvendige for, at marken bidrager bedre. Det bliver spændende at se, hvordan foderøkonomien ser ud hos de tre kvægbønder, vi skal besøge til åbent maskinhus.

- Det kan det jo være, at FMS'en viser, at det er billigere for den ene, at købe sit grovfoder hos naboen fremfor at avle det selv. Eller at den anden skal udlicitere hele eller dele af markarbejdet til maksinstation. Hvordan mon de reagerer på det? Slutter Carsten L. Jakobsen.