Abonnementsartikel

Maskinbladet har samlet en række gode råd, så du kan sikre dine maskiner og bygninger mod brand i forbindelse med høsten.

I disse tider, hvor høsten skal i hus, er der ikke noget, der kan få hjertet til at galopere som tanken om en brand.

Det er ikke til at bære at se årets høst gå op i røg, og derudover kan det koste kæmpestore summer, hvis ilden rammer de dyre maskiner. Derfor har Maskinbladet samlet en række gode råd, så du kan mindske chancen for at blive offer for en brand under høsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk ildslukkeren

- Helt grundlæggende er det vigtigt, at man har en ildslukker på mejetærskeren, og at den ildslukker har den rigtige størrelse, og at den virker, siger Jørgen Dybro, der er fagkonsulent for landbrug hos Gjensidige Forsikring.

- Det virker måske banalt, men det kan ikke siges for tit, at ildslukkeren er nødvendig. Man skal huske, ildslukker er en lille investering på en stor maskine, så det er et rigtig dumt sted at spare.

Punktslukning

En anden måde at gardere sig mod store brandskader er ved at sikre sig, at der er monteret et punktslukningsanlæg på høstmaskinerne. Helt konkret fungerer punktslukningsanlægget ved at der monteres en såkaldt detektorslange i eksempelvis motorrummet. Slangen smelter, hvis der opstår en brand, hvorefter slukningsanlægget aktiveres, og føreren i kabinen alarmeres.

- Punktslukning er desværre ikke standard på alle maskiner, og det mener jeg, er en fejl. Det giver ikke mening ikke at bruge de anlæg, for de koster afhængig af type og størrelse af maskine, mellem 8- 15.000 kroner at installere, og vi har kendskab til flere maskiner, der er blevet reddet på den konto. Så virker en investering på 8-15.000 for at redde en maskine til et par millioner som en rigtig god ide, siger Jørgen Dybro.

Udover at Gjensidige Forsikring råder kunderne til altid at montere punkslukningsanlæg på maskinerne, er det også et reelt krav ved forsikring af maskiner ved en særligt høj værdi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk rengøring

Mens de to foregående råd handler om, hvordan man begrænser skaderne, når uheldet ude, har Jørgen Dybro fra Gjensidige Forsikring også et par tips til, hvordan man sikrer sig mod at branden overhovedet starter.

- Det er vigtigt, at man husker at rengøre sine høstmaskiner hver dag. Der er to fordele ved at lave en inspektion af maskinerne hver dag. For det første opdager man lettere fejl på maskinerne, når man går dem efter hver dag, og for det andet, vil brandfaren på maskinerne stige, hvis de er stoppet til med halm og andre rester, fordi maskinerne ikke kan komme af med varmen, siger han.

- Mens traktoren tanker, kan man gå en runde og få det værste pillet af. Det tager måske en halv time, og jeg synes, at den tid er givet godt ud.

Rådet om at huske rengøringen gælder også, hvis man har eget korntørreri.

- Det er smart at gå en runde, og tjekke de elektriske og andre tekniske installationer, inden man tager tørreriet i brug, siger Jørgen Dybro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overhold reglerne

Et af de områder, hvor Jørgen Dybro opfordrer til særlig opmærksomhed, er når man arbejder med fritstående halmstakke.

- Det er vigtigt, at man overholder de regler, der er på området. Det kan få konsekvenser for forsikringsdækningen, hvis man eksempelvis ikke har overholdt afstandskravet, eller at stakkene har været for store, siger Jørgen Dybro fra Gjensidige Forsikring. Vejledning om oplag af halm kan findes på beredskabsstyrelsens hjemmeside.

Maskinen ud af laden

Jørgen Dybro har yderligere et råd til, hvordan man begrænser skaderne, hvis uheldet er ude, og der går ild i laden.

- Der er mange, der parkerer maskiner i laden, hvor de opbevarer hø og halm. Det er uklogt, da det øger chancen for brand, og derudover bliver det meget dyrere, hvis uheldet er ude. Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis hø for 100.000 kroner går op i røg, men hvis der samtidig ryger en mejetærsker til et par millioner, er det jo langt værre, siger han.

Tørt hø

Et andet fokuspunkt, der kan være med til at afværge en potentiel brand, er, at man skal være særligt opmærksom på, at høet er tørt nok, før man presser det, og sætter det i laden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis høet er for vådt, kan det simpelthen selvantænde. Derfor skal man være meget opmærksom på, at høet er tørt, før det bliver kørt i laden, siger Jørgen Dybro.