Abonnementsartikel

I foråret satte regeringen penge af på finansloven til arbejdet med bevaring af gamle danske husdyrracer og plantesorter på såkaldte Arkegårde - en slags levende genbanker.

13 røde malkekøer græsser på enge og marker ved Knuthenlund Gods på Lolland. Det er ikke bare hvilke som helst røde køer, men dyr af racen Rød Dansk Malkerace. En gang var det Danmarks mest udbredte malkeko, men i dag er det en race, hvor der kun findes omkring et par hundreder dyr med oprindelig genetik.

- Den røde malkeko er tilpasset et ekstensivt landbrug og kan klare sig med næsten 100 procent grovfoder, som græs, hø og løv. Racen kvitterer ikke for sydamerikansk sojaprotein så at sige, og derfor er den interessant i et nutidigt, økologisk landbrug, fortæller Susanne Hovmand-Simonsen, der er indehaver af Knuthenlund Gods, somblandt andet også producerer kød fra sortbrogede danske landracesvin samt en række gamle kornsorter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lørdag den 22. august danner Knuthenlund Gods rammen om et symposium arrangeret af foreningen Biodiversitetsgaarde i Danmark, som er åbent for alle.

Ikke et museum - en bæredygtig forretning

I de senere år har gamle kornsorter som spelt, emmer, enkorn, svedjerug, nøgenbyg med flere sneget sig ind i danskernes bevidsthed og kost. "Genopdagelsen" af og den succesrige kommercialisering af de gamle kornsorter er et eksempel på, at fortidens mad kan noget i dagens fødevarer.

- Der er færre røde, danske køer, end der er pandaer, men bevaringsarbejdet på biodiversitetsgårdene er ikke et museumsforetagende. Der er andre, som beslutter hvilke arter og racer, der er bevaringsværdige. Vores arbejde handler om at bevare dem bedst muligt, og det gøres ved, at dyrene og planterne indgår i en økologisk, ekstensiv landbrugsproduktion, og at produkterne herfra kan klare sig på markedsvilkår ved en kvalitet, som sikrer en merpris, fortæller Holger Jessen, der er formand for Biodiversitetsgaarde i Danmark.

Program

Symposiet finder sted lørdag den 22. august på Knuthenlund Gods, Knuthenlundvej 7, 4952 Stokkemarke fra klokken 10 til 16.

Dagen begynder med en rundvisning på Knuthenlund, og blandt programmets oplægsholdere er Rikke Lundsgaaard, landbrugspolitiks medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, Jørn Jespersen formand for Natur og Landbrugskommissionen samt Birgitte Escherich fra Madselskabet A/S.