Abonnementsartikel

John Deere tager producentens FarmSight til et nyt niveau med en app og deling mellem kørende enheder.

Klokken nærmer sig 18, og maskinstations-ejeren skal ud med aftensmad til de 26 medarbejdere som er på job præcis denne høstdag.

Nogle af køretøjerne skal have dieselolie, andre skal have bindegarn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvor kører de præcis lige nu? Og kan chaufføren, som mangler dieselolie, godt vente en time med at få tanket op?

John Deere er klar med løsningen for maskinstations-ejeren eller til bedriften, som har mange køretøjer i drift, og skal have det store overblik hurtigt og effektivt.

FarmSight kalder John Deere-løsningen, og konceptet er bestemt ikke nyt, men nu er det ved at være så veludviklet, at det virkelig kan bruges målrettet og fornuftigt i hverdagen - selv i Danmark.

Overblikket fra kontoret

FarmSight kan både styres fra computer og smartphones og tablets, uanset mærke og styresystem.

Det betyder også, at det ikke kun er John Deere-traktorer, der kan være med. Det nye FarmSight kan arbejde sammen med samtlige mærker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når alle maskiner er lagt ind i systemet, så kan driftslederen holde nøje øje med placeringen af de enkelte maskiner. Det samme gælder markerne: når bedriftens marker er lagt ind, så er det let at få overblik over, hvilke maskiner, der kører på hvilke marker, hvad de laver, hvor langt de har igen og lignende, fortæller Georg Larsscheid, produktchef for John Deeres FarmSight.

For maskinstationer vil det være oplagt, at få lagt samtlige af kundernes marker ind i systemet.

- Problemer med fyldte USB-pinde og andre pladsproblemer bliver der ikke, da alle data og informationer gemmes i "skyen", forsikrer Georg Larscheid.

Vejr og kalender

Hvis der er én ting, landmænd og maskinstationer tjekker konstant, så er det deres kalender og vejrudsigten.

- Derfor er det naturligvis en fast integreret del af det nye FarmSight, og vejrudsigten kan ses live, minut for minut, hvornår et eventuelt regnvejr rammer markerne, samt en varsling som går flere dage frem, påpeger Georg Larsscheid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom vejret kan være svært at planlægge efter, så bliver planlægning betydeligt lettere med kalender-adgang. Og ikke bare en normal smartphone-kalender, men en kalender, hvor arbejdsopgaver kan skrives ind, og hvor kalenderen konstant opdateres, efterhånden som opgaverne løses.

Kalenderen giver også mulighed for at komme med advarsler, hvis der sker en overbooking af samme maskine.

Overblikket i marken

Chaufføren på førersædet i traktoren, i finsnitteren, på sprøjten, i mejetærskeren eller en helt femte maskine, får også et godt overblik med det nye FarmSight.

Ved hjælp af mobil eller tablet, har den enkelte chauffør direkte kontakt med driftslederen. Det betyder, at chaufføren løbende kan følge med i den nuværende og næste opgave, og hvis driftslederen synes, så kan chaufføren også holde øje med sine kollegaer, hvad de laver, og hvor de kører. Det kan være en fordel på maskinstationer, hvor flere kører sammen ved eksempelvis ensilering, eller måske gylleudbrigning.

- For afløsere på køretøjerne er der også store fordele i systemet, da samtlige marker kan tegnes op med advarsler omkring bløde huller, brønde, eller andre områder i marken, hvor man skal være opmærksom. Det er især en fordel, ved afløsning om natten, hvor man ikke skal være bekymret for at sidde fast på en mark man ikke kender, eller måske være nervøs for at køre på den forkerte mark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styr på regningen

- En helt afgørende faktor i det nye FarmSight system er den dokumentation, som automatik følger med, fortæller Georg Larscheid og kommer med eksemplet:

- Hvis en kunde ringer til maskinstationen, og vil ha sået en mark til med majs, så kan driftslederen, imens han snakker med kunden, sende opgaven ud til den maskine, som skal varetage opgaven, og chaufføren får en besked om den nye opgave.

I opgaven kan driftslederen indtaste areal, majssort, plantetal, gødningsmængde eller lignende data. Opgaverne og dens rækkefølge kan hele tiden ændres. Programmet giver desuden en rutebeskrivelse til chaufføren, hvis han eksempelvis ikke kender marken.

- En meget vigtig sidegevinst ved al denne dokumentation er, at alle oplysningerne gemmes direkte på computeren hos driftslederen, og regningen til kunden er klar til at blive skrevet omgående, påpeger Georg Larschied, og fremhæver:

- Det er dermed slut med huskeseddeler og andre håndskrevne noter, som måske bliver væk, eller måske er ulæselige.