Abonnementsartikel

Krisen hos mælkeproducenterne er så alvorlig, at det er i sidste øjeblik, hvis den danske mælkeproduktion skal bevares på et internationalt højt niveau. Det mener Maskinbladets chefredaktør Rasmus Dalsgaard. Læs Lederen fra den nyeste avis her.

Det er uhyggelige tal, der for tiden fremlægges om økonomien i landbruget. Lige nu ser det meget sort ud for mælkeproducenterne, som efter endnu et prisfald i denne uge får så lidt for mælken, at næsten ingen mælkeproducenter kan tjene penge.

Ifølge tal fra Seges kan 86 procent af mælkeproducenterne ikke en gang præstere et likviditetsoverskud med den aktuelle afregningspris på 2,12 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Situationen er så alvorlig, at flere kaster håndklædet i ringen eller tvinges til at lukke.

Senest har vi kunnet læse om den højtprofilerede tidligere formand for LandboUngdom, Jeppe Bomann, der efter lidt mere end fire år som selvstændig landmand må opgive at få sin bedrift til at give overskud trods flotte produktionstal.

Netop Jeppe Bomann var ellers længe en slags forbillede for mange unge, fordi han beviste, at det trods krisetider kunne lade sig gøre at blive selvstændig landmand.

Men lave afregningspriser og voldsomme indhug i egenkapitalen på grund af firkantede regler fra Finanstilsynet er en giftig cocktail.

Det er selvfølgelig katastrofalt for de ramte familier, når økonomien vakler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og i et større perspektiv er det også en katastrofe for den danske fødevareproduktion og samfundsøkonomi. Det er ikke givet, at alle de berørte bedrifter fortsætter med stor animalsk produktion med afledt stor beskæftigelse og eksportindtægter, når de afvikles af banker og advokater.

Dermed smuldrer grundlaget også for de store andelsejede forarbejdningsvirksomheder som Danish Crown og Arla.

Vi har allerede set, hvordan slagterierne i de seneste år har mistet mange svin, og igen og igen har været nødsaget til at indskrænke med slagterilukninger og fyringer af ansatte. Nu kan man frygte, at Arla på tilsvarende måde kommer til at miste dansk mælk.

Den aktuelle krise er så alvorlig, at det er i sidste øjeblik, hvis den danske mælkeproduktion skal bevares på et internationalt højt niveau, og det vil kræve positiv medvirken fra mange sider - ikke mindst banker og politikere.

Men Arla har også et kæmpeansvar. Hver eneste krone, som holdes tilbage for at kunne præstere et flot regnskab og en flot efterbetaling, kan blive udslagsgivende for, om bedrifter overlever. Lige nu er der brug for hver eneste øre ude på bedrifterne.