Det danske sommervejr viste sig tirsdag fra sin bedste side i Sydøstjylland - det regnede. Det afholdt dog ikke Brøns Maskinforretning fra at afholde sommerdemonstration med Amazone-produkter på vinterbygstubbe hos Follerupgård nær Fredericia.

Fra klokken 17 til 21 tirsdag var der åben for publikum, og der var mulighed for at få sparket noget dæk - og måske set maskinerne i aktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vejret arter sig en anelse mere til aften, så håber vi at kan sætte stubharverne og såmaskinerne i jorden, men som det ser ud lige nu, så er det lidt tvivlsomt, sagde Dan Hamann, Brøns Maskinforretning, nogle timer før demonstrationen skulle i gang.

Han påpegede dog, at der både var forfriskninger og telt, hvis der kom mere regn i løbet af aftenen.

- Vi har rigtig mange spændende produkter at fremvise inden for især stubbearbejdning og såteknik, fortæller Martin Madsen, salgssupport hos Brøns Maskinforretning.

Kraftig disc harve

Amazone er klar med et bred produktprogram til både stubbearbejdning og såteknik, og inden for stubbearbejdning er Certos TX discharven en spændende nyhed, som med disc på 660 millimeter klarer stubbearbejdningen fra syv til 20 centimeter.

- Det er en meget kraftig harve som leveres i bredder fra fire til syv meter, og eksempelvis vejer den fem meters version hele 7,1 ton. Så det er en meget kraftig harve, påpeger Martin Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Harven er opbygget af to række tallerkener med en diameter på 660 millimeter samt en arbejdsvinkel på forreste række på 22 grader og 17 grader for den efterfølgende række, er der stor mulighed for en aggressiv behandling og en god opblanding af store mængder plantemateriale.

Efter de to rækker tallerkener sidder de to store transporthjul. Herefter er der mulighed for et Crushboard, som afretter jorden inden den efterfølgende pakkes af én af de flere typer pakkevalser som Amazone tilbyder.

Flere pakvalser

Og netop pakvalserne sætter Amazone fokus på, hvor de viser tre forskellige typer på demonstrationen.

- Foruden den tradionelle stålringvalse, som vi er kendt for på vores rotorharve, så viser vi også den nye dobbelt U-profil-valske samt den nye Matrix-valse, fortæller Martin Madsen, og påpeger, at stålringvalsen afleverer det klart flotteste arbejde efter harven, men de to andre alternativer har en række andre fordele:

- U-profil valsen pakker jord mod jord, og er rigtig god i svær lerjord, eller under andre våde forhold. Matrix-valsen er både god i sandjord og på lerjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Matrix-valsen har den fordel, at den er hakket, og derved ikke pakker jorden lige dybt, det betyder, at i stedet for at vandet kan afledes mellem rillernei kørselsretningen, så sker det på tværs af kørselsretningen. Det er en fordel på kuperet terræn, hvor jorderosion kan være en udfordring.

Let trukket såmaskine

Amazone fremviser også disc-såmaskinen Cirrus, som er en let såmaskine med stor arbejdsbrede.

- Den seks meter kundemaskine, vi fremviser, vejer blot 7,6 ton, og effektbehovet er derfor en mellemklassetraktor under 300 hestekræfter, fortæller Martin Madsen og påpeger den lette traktor foran såmaskinen:

- At vi ikke behøver en 300 hestekræfter stærk traktor til en seks meter såmaskine, betyder også, at vi slider mindre på såmaskinen. Traktoren synker mindre i jorden, og vi behøver ikke arbejde dybt med såmaskinen.

- Vi tilbyder pakkerhjul foran såmaskinen, og det kan være fint, når såmaskinen er bredere end traktorens tvillinghjul. Men jeg mener helt klart, at vi skal op i størrelse på traktorens tvillinghjul, og måske i stedet skal monterer crossboard foran såmaskinen, så vi i stedet har mulighed for at jævne marken de steder det er nødvendigt. Det kan vi let nøjes med, når vi har en såmaskine, som kræver en forholdsvis lille traktor, såmaskinens brede taget i betragtning.