Abonnementsartikel

575 gæster besøgte den 10. juli Roedagen i Holeby, hvor Sofiehøj Forsøgscenter havde afsat et stort areal til fremvisning af de mange roeforsøg

NBR, DLS og Nordic Sugar startede Roedagen i 2013 for fremvisning af teknikker og produkter for dyrkning af sukkerroer. Sidste års tema var sprøjtedemonstration, i år fremviste NBR en stor test af producenternes nyeste såbedsharver samt roesåmaskiner. Testen var udført i kombinationsforsøg eller bedre kendt som krydsforsøg.

Roemarken er anlagt lige efter påske og er logistisk anlagt til roedagens rundvisninger.

Roedagen arrangeres i samarbejde med kemi-, frø-, gødnings- og maskinfirmaer, som er en del af de guidede rundvisninger.

Initiativet til Roedagen er startet af Bo JM Secher fra DLS sammen med Claus Nørgaard fra Nordic Sugar og Jens Nyholm Thomsen fra NBR Nordic Beet research.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Besøg fra udlandet

Roedagens markrundvisninger tiltrak sig også interesserede fra nabolandede. Claus Nørgaard fra Nordic Sugar kunne fortælle, at Nordzucker-koncernen også havde inviteret medarbejdere og konsulenter med tilknytning til roedyrkning, fra nabolandende.

- Der gæstede cirka 50 fra Sverige og 20 fra andre lande som Tyskland og Frankrig, fortalte han.

Avanceret englænder

En anden udlænding var en speciel båndsprøjte, produceret af engelske Micron Group. De kalder den for Varidome, fordi sprøjteskærmene kan drejes og dermed indstilles til at sprøjte i forskellige bredder mellem rækkerne.

På Roedagen blev den specielle sprøjte fremvist tilpasset til de danske roedyrkere. En interessant detalje er, at Varidomen også kan leveres med et Dual Spray System som muliggør sprøjtning med to midler på én gang, hvilket giver besparelser og øger produktiviteten i arbejdsgangen i roemarken.

- Microns Varidome anvendes i England til blandt andet bekæmpelse af resistent agerrævehale i rækkekulturer, oplyser Jens Nyholm Thomsen.

- Det dobbelte sprøjtesystem har før været på banen, men har indtil videre mødt den hindring, at de egnede midler ikke er godkendte til roer i Danmark. Men systemet har bestemt potentiale og kan benyttes med eksempelvis Command i en højere dosis mellem rækkerne, tilføjer Bo JM Secher.

Evaluering udvikler

- Strukturen på Roedagen er bygget op omkring et antal poster i marken i hold på 30 personer, hver post tager cirka et kvarter, og her fortæller agrofirmaerne om de nyeste ting, de kan præsentere.

- Maskinfirmaerne er som noget nyt integreret i rundturen, fordi en evaluering fra sidste roedag afslørede, at maskinfirmaerne ikke fik den eksponering, de efter deres indsats fortjente.

- Det har faktisk fungeret rigtig godt og givet en meget bedre eksponering i år, vi glæder os til at bruges dette års evaluering til også at gøre Roedagen 2017 til en stor succes, fortæller Jens Nyholm Thomsen.

Fremspiringsprocent

Otto Nielsen, projektleder for NBR, Nordic Beet Research, fortæller om deres store krydsforsøg:

- Demonstrationsemnet i år er såbedsharver og såmaskiner. Vi har forsøgt at få så mange af de store producenter med i forsøget som muligt.

- For at præsentere maskinerne bedst muligt er et firkantet krydsforsøg anlagt med sukkerroer, hvor alle såbedsharver og såmaskiner er blevet matchet med hinanden. Vi kalder det en demotest fordi at det er lokale landmænd, der sår med de deltagende typer maskiner.

- Vi har haft fem såbedsharver og fire roesåmaskiner til at krydse hinanden. Primært for Roedagen er at vise det synlige resultat. I Frankrig er vores kollegaer i gang med lignende forsøg, hvor vi med spænding venter på deres resultater, fortæller Otto Nielsen.