Ved hjælp af direkte såning vil du som landmand kunne opnå en række af fordele ved direkte såning fremfor det harvede system. Landmand og planteavlskonsulent Søren Ilsøe, der udelukkende har anvendt direkte såning siden 2011, svarer på spørgsmålet, om der er et økonomisk incitament ved at anvende det direkte såsystem.

- Det er der i allerhøjeste grad. Selvom du havde et udbyttetab, vil du stadig have en økonomisk fordel. Men det, der er rigtig win-win, er at holde udbytterne og reducere omkostningerne. Eller på sigt at få udbytterne til at stige og reducere omkostningerne, og det, mener jeg, er helt realistisk. Det kan godt være, man ikke ser det i starten, men du får en mere dyrkningssikker jord. Alternativet med ploven og tab af næringsstoffer vil være at gå den modsatte vej, siger Søren Ilsøe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er i tråd med nye udbyttetal fra 2014 fra Optitill marken i Vinten ved Horsens, der viser, at notill giver mere stabile udbytter på et højere niveau end det harvede. Desuden lægger notill sig meget tæt op ad det pløjede systems udbytte, hvor også notill opnåede udbytte lige over otte tons, hvilket må tilskrives den høje dyrkningssikkerhed.

Friske tal fra Søren Ilsøe viser udbytte for 2014 med vårbyg over kollegaers gennemsnit - hvede og raps dog lidt under. Hans eget gennemsnit de sidste syv år er henholdsvis over seks tons i vårbyg og otte tons i vinterhvede.

I Agro, der udkommer på fredag den 10. juli kan du læse mere om, hvorfor biodiversitet er med til at bidrage til alle fordelene. Du kan også læse om planteværnsudgifter og om uhørt lave maskinomkostninger hos Søren Ilsøe. Samt hvilke lyse fremtidsperspektiver der stilles i sigte for notill-systemet.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.