Som så mange andre økologiske bedrifter, så kender Sofiegaard nær Rødekro til problemet med kvikukrudt i markerne.

- Vi har haft succes med vores Dynadrive, som vi har sat godt på næsen og kørt med på harvet jord forud for pløjning, men den er meget omkostningstung at kører med, fortæller Jesper Jensen, Sofiegaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I foråret 2015 fik bedriften en Köckerling Allround harve på demo, som var ombygget til netop formålet med kvikbekæmpelse, og det gik overraskende godt:

- Der er væsentligt mere kapacitet i den seks meter stubharve, og den klarer arbejdet rigtig godt i alle slags jordtyper. Jorden på bedriften går fra JB et til otte på de 300 hektar. Desuden er der en mælkebesætning på 160 malkekøer på Sofiegaard og der køres lidt maskinstation ved siden af.

Pakvalse afmonteres

Köckerling Allrounder-serien leveres både i en liftophængt (Classic) og en bugseret (Profiline) version.

Arbejdsbredderne strækker sig fra tre til seks meter i de liftophængte versioner, og fra seks til 14,5 meter i de bugserede versioner.

Harven er opbygget af en fire bullet harvesektion med fjedretænder, og bagerst en STS-pakvalse. STS står for soil-to-soil, og oversat til dansk er det en jord til jord pakker, som pakker jorden med jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

STS-pakvalsen er opbygget af U-profil, hvor jorden lægger sig ind i profilet og på den måde er den med til at pakke jorden mod jorden.

Dybden på harven styres ved hjælp af dybdehjulene forrest og STS-pakkeren bagerst.

- Dog vil STS-pakkeren have den effekt ved kvikukrudt, at den dækker kvik'en til i jord, og derfor har vi afmonteret STS-pakkeren og i stedet monteret en efterharve, fortæller Mikael Nielsen, salgschef hos Köckerling i Danmark.

Dermed styres dybden blot på transporthjulene, som sidder midt på rammen af harven.

- Det betyder samtidigt også, at STS-pakkeren let kan monteres igen, og harven kan benyttes til andre harve-formål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter transporthjulene er der monteret sporløsner, så de ikke laver markbar spor i marken.

Kvik tørre ud

Den danske specialopbygning er lavet på en seks meter bugserede Allrounder Profilline, og Köckerling Danmark har haft den rundt hos flere økologiske bedrifter i løbet af foråret.

- Harven kræver ikke mere end 180 hestekræfter at trække af sted med, og vi går cirka ned i fem til syv centimeter med 60 millimeter spidser monteret på harvetænderne, fortæller Jesper Jensen.

- Harvetænderne skærer først kvikukrudtet igennem og derefter ryster efterharven det fra hinanden, så det hurtigere tørrer ud i solen, eller fryser ud, hvis der kommer frost.

Når kvikukrudtet er udtørret, så kommer ploven i gang på markerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper Jensen kan se den store fordel i harven, da den både kan benyttes til bekæmpelse af kvikukrudtet og desuden benyttes som en reguler såbedsharve, eksempelvis ved klargøring af majssåbed.

- Dog så vi gerne, at arbejdsbredden kunne blive mere end blot de seks meter.

Mikael Nielsen fortæller dog, at udviklingen på Allrounder-harven til kvikbekæmpelse ikke helt er ovre endnu.

- Lige nu arbejder vi på en løsning, så skiftet mellem STS-pakvalsen og efterharven bliver endnu lettere, og vi undersøger også mulighederne for lignende montering på Allrounder-harver, som har en større arbejdsbredde.