Som et første skridt i lanceringen af regeringens landbrugspakke fjernes kravet om 60.000 hektar ekstra efterafgrøder, som skulle sås her i sensommeren.

Det betyder ifølge NaturErhvervstyrelsen, at man ikke bliver mødt med et nyt krav om, at henholdsvis 13 og 17 procent af markerne skal dyrkes med efterafgrøder, men at man blot skal udlægge henholdsvis 10 og 14 procent som hidtil.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ændringen fremgår af en ny plantedækkebekendtgørelse, som netop er udstedt og træder i kraft 1. august 2015. Bekendtgørelsen beskriver blandt andet, hvor stor en del af en andel af landbrugsjorden, der skal have efterafgrøder, hvilke efterafgrøder man kan anvende, og hvordan man kan anvende overskydende efterafgrøder for planperioden 2015/2016.

Nye alternativer

Samtidig bliver der nye alternativer til efterafgrøder og til at opfylde kravet om miljøfokusområder (MFO). Det sker ved at udvide listen over afgrøder, der kan bruges som efterafgrøder.

Følgende afgrøder bliver nye alternativer til efterafgrøder og MFO:

- Honningurt, der kan anvendes i renbestand udsået senest den 20. august eller i blandinger. Skal det tælle med som MFO, skal man huske, at det skal indgå i blandinger.

- Almindelig rug, stauderug og vårbyg kan bruges som efterafgrøde udsået senest 20. august både i renbestand og i blandinger. Skal det tælle med som MFO, skal man huske, at det skal indgå i blandinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brak og tidlig såning

Derudover kan man bruge frivillig brak som alternativ til efterafgrøder og MFO-brak, og tidlig såning som alternativ bliver udvidet, så det udover vinterhvede også omfatter vinterrug, vinterbyg og triticale. Omregningen bliver også ændret, så der fremover kun går fire hektar vintersæd til en hektar efterafgrøder. Omregningen vil løbende blive evalueret og blive justeret, hvis der er fagligt belæg for det, lyder løftet.

Muligheden for braklagte arealer langs vandløb og søer bliver også udvidet, så bredden kan være mellem 10 og 20 meter, ligesom der bliver mulighed for braklagte arealer på op til 20 meter uden på en randzone.