På den afholdte Planteaften på Ytteborg Forsøgsstation i sidste uge gav to montører, henholdsvis fra Anker Bjerre A/S og Vinderup Maskinforretning, indlæg omkring deres arbejde og erfaringer med sprøjteeftersyn.

Flemming Hedegaard fra Byggeri og Teknik I/S giver her en opfølgning på nogle af hovedpunkterne fra deres indlæg, hvor de blandt andet kom ind på de, hvor de oftest finder fejl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Slanger findes der en del fejl på - de må for eksempel ikke være slidt, så armeringen er tydelig eller på anden måde være deforme, så væskestrømmen kan forstyrres, fortæller han og fortsætter:

- Et andet sted, hvor de også konstaterer fejl er på dyserne, selv på nye dyser finder de faktisk fejl. Alle dyserne skal være korrekte, ellers kan sprøjten ikke godkendes.

Flemming Hedegaard gør også opmærksom på, at selve pumpen kan testes på to måder.

Uddrag af Vejledning om syn af sprøjter:

Pumpens kapacitet skal være tilpasset udstyret, og pumpen skal fungere korrekt til sikring af stabil og pålidelig sprøjtehastighed.

Pumpetestmetoder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

a.

Pumpekapaciteten skal være mindst 90 procent af fabrikantens angivne kapacitet. Flowmeter fejlvisning må ikke være større end 2 procent ved måling på væskepumpe lig med eller større end 100 l/min, og 2 l/min når væskepumpens apacitet er mindre end 100 l/min. Flowet skal måles ved max. kapacitet ved et tryk mellem 8 og 10 bar eller ved max. opnåeligt tryk.

b.

Væskepumpen skal have tilstrækkelig kapacitet til, at der kan sprøjtes ved max. arbejdstryk, som anbefales af sprøjtefabrikanten eller dysefabrikanten, med de største dyser monteret på bommen. Under denne test skal der kunne opretholdes en synlig omrøring. Tilstrækkelig omrøring kan evt. kontrolleres ved hjælp af sporestof. Sprøjter som ikke har test adapter til pumpetest, eller for pumper, hvor max. arbejdstryk ikke er kendt, skal der monteres et kalibreret manometer ved en endedyse, og under testen skal der her kunne måles max. arbejdstryk anbefalet af sprøjte fabrikanten eller dysefabrikanten

Tjek selv

Anbefalingen fra Flemming Hedegaard inden landmanden sender sin sprøjte til syn, er at tjekke den igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tjek selv din sprøjte igennem inden den ryger til syn, der kan være penge at spare, da synet typisk er på timeløn. Der kan blandt andet gøres følgende:

rens alle filtre; linje-, returfiltre, med mere.

hvis du ved manometret skal skiftes, så gør det inden syn.

tjek slanger, hvordan er deres tilstand.

Han giver også tre råd til, hvad landmanden selv kan gøre for at undgå unødige misforståelser - for eksempel omkring regningens størrelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1: Afstem forventninger med kontrolløren om, hvad der skal gøres og ikke gøres for at den går igennem syn. Hvad er nødvendigt at skifte og hvad kan vente?

2: En god ide er at være til stede under selve synet, derved kan mange af spørgsmålene klarlægges undervejs. Det vil også kunne give en bedre forståelse for regningens størrelse, hvis man selv har været med undervejs.

3: Vær realistisk med din egen sprøjte kan det svare sig, at syne den? Eller skal der købes en anden, eller skal der findes en helt anden løsning for at få klaret sprøjtearbejdet?