Ni jordbrugsteknologer med speciale i lederskab dimitterer i næste uge som de første af sin slags i landet.

- Vi er stolte over at kunne afslutte vores første hold agro business managers, som vi tror, bliver et godt bidrag til erhvervet, siger lektor Pie Munksgaard fra Erhvervsakademi Aarhus, der udbyder uddannelsen som det eneste sted i landet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mange af de nyuddannede jordbrugsteknologer med speciale i agro business management har rod i landbruget og ser sig selv som kommende topledere.

Pie Munksgaard, lektor, Erhvervsakademi Aarhus

Mange af de nyuddannede jordbrugsteknologer med speciale i agro business management har rod i landbruget og ser sig selv som kommende topledere, fortæller Pie Munksgaard.

Drøm om egen bedrift

En af dimittenderne er 26-årige Frederik Schøning. Han har taget uddannelsen, fordi han oplever, at der bliver stillet større og større krav til lederskab indenfor jordbruget og gerne vil dygtiggøre sig til en karriere som selvstændig. Efter to års uddannelse med fokus på etablering og ledelse indenfor jordbrug er drømmen rykket nærmere med syvmileskridt.

- Det trækker rigtig meget i mig, og jeg er sikker på, at jeg har evnerne til det. Fordi jeg har lært en masse på denne uddannelse, virker det ikke længere så uoverskueligt. Nu tænker jeg, at det er realistisk at blive selvstændig indenfor en kort årrække, siger Frederik, der er vokset op på en kvægbedrift i Nordjylland og har en baggrund som faglært landmand og produktionsleder.

Frederik har været glad for alt det, han har lært på uddannelsen. Der har været tryk på med arbejdsuger på mere end 40 timer og nogle gange mere end 50. Fag som personaleledelse, projektledelse og virksomhedsophold i udlandet har været med til at åbne Frederiks øjne for, hvad der kræves af ham som selvstændig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lært rigtig meget om ledelse, økonomi og strategi, og jeg synes, at jeg er blevet skarp til at analysere andre ledere og se, hvor der kan optimeres.

Vil arbejde med tal og ledelse

Også Kathrine Nielsen dimitterer i næste uge.

- Uddannelsen skal have stor ros. Vi har haft dygtige undervisere og det har været super fedt med de mange ledelsesfag, siger Kathrine og nævner også sine medstuderende som en medvirkende faktor til at uddannelsen har været et hit.

- Vi er alle meget ambitiøse og har været gode til at udfordre hinanden.

Kathrine er ligesom mange af sine medstuderende fra landet og har forældre, der driver landbrug. Katrhine er opvokset på Iglsø Fællesstald i Stoholm mellem Viborg og Skive. Bedriften tæller 550 køer og otte ansatte. Det er planen, at Kathrine skal overtage en dag. Det er dog ikke de daglige driftsmæssige rutiner bag traktorrattet eller i malkegraven, der trækker i den 22-årige landmandsdatter. Det gør økonomi og ledelse. Det er blevet soleklart for hende under uddannelsen. Derfor skrev hun også hovedopgave om, hvordan hun iscenesætter sig selv som leder og vil lede og motivere medarbejdere med udgangspunkt i sine forældres bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfordringer motiverer Kathrine. Derfor sparkede hun under sin uddannelse døren ind til Arla og fik en mentor. Mentoren satte hende i kontakt med produktionsafdelingen i Arlas mejeri i Wisconsin, hvor hun tilbragte to uger som praktikant.

Den to-årige agro business manager-uddannelse har givet Kathrine mod på mere undervisning, opgaveskrivning og praktik. Derfor napper hun yderligere halvandet år som studerende på Erhvervsakademi Aarhus for at blive professionsbachelor i jordbrugsvirksomhed med økonomi som speciale.

Hjælpe med at se muligheder

Martin Svaneborg ville egentlig have læst til agrarøkonom, men valgte den videregående uddannelse til agro business manager, fordi den rummede international praktik, havde flere ledelsesfag og giver merit til HD 1. del.

Under sit uddannelsesforløb har Martin opdaget, at han har flair for strategiarbejde og kan se sig selv som landbrugskonsulent indenfor det finansielle- eller driftsmæssige område.

- Det var ikke det, jeg ville fra starten af. Dengang jeg startede på uddannelsen, var mit karrieremål at blive selvstændig. Men undervejs har jeg opdaget, at det driver mig mere at flytte en produktion end at drive den selv. Det er spændende at være med til at sætte ting i gang og rådgive på et sagligt grundlag, siger Martin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin er tidligere faglært tømrer og landmand og har arbejdet fem år som driftsleder og fodermester. I sin hovedopgave udpegede Martin potentialer i at blive bedre til at passe køer og hvordan landmanden selv kan flytte noget i stedet for at vente på, at mælkeprisen stiger.

Under sit uddannelsesforløb var Martin i praktik først i to uger hos en dansk svineproducent i Guanyun i Kina og derefter fire måneder i kvægafdelingen hos LandboNord i Brønderslev. Under sit fire måneder lange praktikforløb hos LandboNord var Martin ude og lave 360 graders eftersyn på forskellige gårde.

- Jeg gik resultaterne igennem produktionsmæssigt og økonomisk, fandt nogle skjulte muligheder og udarbejdede løsningsforslag, fortæller han.

Martin søger nu job som landbrugsfaglig rådgiver i pengeinstitutter og landbrugsrådgivninger. Han overvejer at supplere sin uddannelse med en erhvervsøkonomisk HD-uddannelse. Med en agro business manager på eksamensbeviset er der nemlig mulighed for at springe direkte ind på HD-studiets 2. og sidste del.