Abonnementsartikel

Kærnemælkskoldskål og danske jordbær er smagen af sommer. Men når sommeren lader vente på sig, forsinker det ikke bare jordbærhøsten, det forsinker også danskernes lyst til koldskål.

Maj 2015 var hverken sød eller mild. Faktisk var middeltemperaturen for maj den næstlaveste i 15 år. Kun maj 2010 var koldere. Det kolde og våde vejr gik ikke ubemærket hen blandt danskerne, som måtte kigge langt efter sol og sommer. Hos en af landets største koldskålsproducenter mærkede man tydeligt konsekvenserne af den atypiske maj.

- Maj plejer at være startskuddet til højsæson for koldskål. Salget stiger eksplosivt, så snart majsolens første stråler rammer, men i år har salget af koldskål været mere moderat. Faktisk er salget 30 procent lavere i år i forhold til maj 2014, fortæller Morten Werner Hansen, kategorichef i Arla Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammenlagt har Arla solgt 952 tons mindre koldskål i år sammenlignet med maj 2014, hvor koldskålssalget til gengæld lå seks procent over normalen.

Udskudt trang

Solskin er koldskålsvejr, men hos Arla er man ikke nervøse for, at den kolde og våde maj får indvirkning på danskernes samlede koldskålsindtag hen over sommeren. De lunere temperaturer i starten af juni og prognoserne for resten af sommeren, lover et godt salg sommeren over.

- Typisk når sommeren lader vente på sig, ser vi en kraftig stigning i salget, når det gode sommervejr endelig kommer. Det er lige som om, at folk bare udskyder deres trang til koldskål, og først slubrer løs, når temperaturen når op over 20 grader. Vi regner bestemt med, at vi kan indhente salget hen over sommeren, på trods af den lidt langsommere start, siger Morten Werner Hansen, kategorichef i Arla Danmark.