Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, ønsker på baggrund af advokat Hans Sønderbys skarpe kritik af de falske løfter om randzonekompensation, at Folketinget markerer sagens meget alvorlige karakter.

- Efter min vurdering er det meget alvorligt, at love bliver til på baggrund af falske løfter og garantier, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeransvar

- Vi kræver derfor af det nye Folketing, at det prøves af, om tidligere Fødevareminister Mette Gjerskovs handlinger indebærer en overtrædelse af ministeransvarlighedsloven. Hvis ikke der er flertal for det i Folketinget, må det som det mindste undersøge, hvem der har ansvaret i ministeriet - politiker eller embedsmænd, så vi kan få fundet ud af, hvem der har gjort sit arbejde urimeligt dårligt og uacceptabelt.

- Vi kræver også, at de mange straffesager mod landmænd på baggrund af det urimelige lovgrundlag tages af tapetet.

Holdkæftbolsje

Konkret henviser Flemming Fuglede Jørgensen til, at Mette Gjerskov mange gange lovede, at lodsejerne kunne få randzonekompensation fra EU.

- Hun brugte EU-kompensationen som det holdkæftbolsje, der skulle få randzonepligten til at glide ned i halsen på de kritiske folketingsmedlemmer, som på den måde blev lokket til at stemme for loven, siger han og tilføjer, at munden også blev lukket på de landmænd, som tillod sig at sige højt, at de er sat i verden for at dyrke deres jord.

Alvorlig sag

Flemming Fuglede Jørgensen har støtte i sin vurdering af sagens alvor hos foreningens advokat, Hans Sønderby Christensen, der fastslår, at det er en meget alvorlig sag, at en minister ikke informerer Folketingsmedlemmerne fyldestgørende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den baggrund kalder Flemming Fuglede Jørgensen det direkte en skandale, at der fortsat verserer cirka 300 straffesager om randzoneforpligtelsen, som baserer sig på det lovgrundlag, som indeholder utilstrækkelige og vildledende oplysninger.

Ministerpropaganda

Flemming Fuglede Jørgensen kan i den forbindelse heller ikke lade være med at nævne, at daværende miljøminister Ida Auken (SF) i 2013 nægtede at være i stue med personer fra Bæredygtigt Landbrug, fordi foreningens formand var kritisk overfor randzoneloven.

- Det er naturligvis alvorligt, at staten tager alle midler i brug for at lukke munden på os, der er kritiske overfor årtiers brug af mørkelygten. Nu er det på tide, at også hun og Miljøministeriet konfronteres med deres propaganda fra dengang, siger han.