Når det er høsttid, er mejetærskeren i brug i mange timer i et tørt og støvet miljø. Og det kan give maskinbrande. Hvert år får forsikringsselskabet anmeldelser om maskiner, der er brudt i brand. Men med en simpel løsning, kan landmanden nedsætte risikoen for de helt store skader.

Brande i mejetærskere kan ikke undgås helt. Det kan for eksempel ske, når der kommer sten i maskinen, som laver gnister i det støvede og varme miljø. Og det kan have katastrofale følger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvert år har vi kunder, hvis mejetærsker er brændt. I værste fald kan en brændende maskine sætte ild til hele marken, siger Svend-Anker Worm, som er agronom i Topdanmark.

Undgå milliontab

De seneste fem år har Topdanmark krævet, at deres kunder monterer automatisk brandslukning, også kaldet punktsikring, på mejetærskere.

- Sidste år var der ild i to store dyre mejetærskere. De blev begge slukket, inden ilden bredte sig. I begge tilfælde blev der undgået at brandene løb op i millionbeløb. Vores analyse af skader med erstatning på mere end 1 million. kr. viser, at halvdelen ville have været minimale, hvis der havde været punktsikring på maskinerne, fortæller Svend-Anker Worm.

Der var desværre også en stor mejetærsker med bælter, som udbrændte på trods af, at der var monteret et brandslukningsanlæg. Her opstod branden i batterikassen, som ikke var dækket af slukningsanlægget.

Stop branden i tide

Det mest almindelige system, er FireDeTec. Det består af en håndildslukker, som har monteret en rød specialslange, som føres rundt på de steder på mejetærskeren, som vurderes som risikopunkter. Opstår der en brand, vil varmen fra branden lave et hul i slangen, så slukningsmidlet strømmer ud og slukker branden før den breder sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget kan være med pulver eller skum som slukningsmiddel. I nogle tilfælde kan et anlæg ikke nå rundt på hele maskinen og så skal der monteres to anlæg. Du kan læse mere om punktsikring på www.topgården.dk