Abonnementsartikel

Åbningstalen ved Det Østjyske Dyrskue hyldede landbruget men trak samtidig udfordringerne frem i lyset.

Peter Søgaard Mortensen, formand for foreningen Land & By Østkylland åbnede fredag Det Østjyske Dyrskue i Horsens med stolthed og smil på læben.

Men han havde samtidig de alvorlige og realistiske briller på.

- Landbruget befinder sig i øjeblikket i en meget alvorlig krise med lave afregningspriser, stigende udgifter og mange miljøkrav, der rammer hårdt. Mange landmænd er faretruende tæt på at dreje nøglen om. På den baggrund er det flot, at landbruget alligevel ofrer tid og penge på dyrskuet, sagde han.

Han glædede sig trods krisen i landbruget, at der i branchen alligevel var overskud til festlige dyrskuedage, hvor det i hans øjne gælder om at vise alle mennesker, hvor meget landbruget egentlig har at byde på. Både rent samfundsøkonomisk med arbejdspladser og indtjening til landet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Strengere krav end andre

Det kommende folketingsvalg er ligeledes et logisk emne i talen.

- Folketingsvalget er lige om hjørnet om få dage, og for dansk landbrug er det et meget afgørende valg, hvor utroligt meget står på spil. Måske vores fremtid som aktive landmænd. Jeg er glad for, at landboforeningerne har fået arrangeret et vælgermøde her på dyrskuet. Jeg ser frem til at høre, hvad folketingskandidaterne mener om vandområdeplaner, landbrugets økonomiske krise og alle de reguleringer, kontroller og krav, der vælter ned over os i en lind strøm. Det gælder ikke mindst på gødningsområdet, hvor vi skal rette os efter langt strengere krav end vore konkurrenter i andre EU-lande. Hvis den landbrugs- og miljøpolitik, der føres i øjeblikket, fortsætter, vil produktionslandbruget reelt blive udfaset og masser af arbejdspladser gå tabt. Vi kan ikke drive landbrug på den måde, fastslog Peter Søgaard Mortensen.

Skal dyrskuet flytte?

Endvidere kom han ind på Det Østjyske Dyrskues fremtidsudsigter.

- Vi har en god opbakning fra Horsens Kommune. Både i forhold til landbrugets udfordringer og kampen for at fastholde arbejdspladser, men også omkring afviklingen af dyrskuet. Vi oplever, at Horsens Kommune VIL dyrskuet, og det betyder utroligt meget. Dog blev vi lidt bekymrede, da vi hørte om planerne for et evt. salg af dyrskuepladsen. Ingen skal være i tvivl om, at vi gerne vil blive her på vores fantastiske dyrskueplads, det er her, dyrskuet hører til. Men hvis det skulle komme dertil, at kommunen sælger pladsen, så er vi dog glade for meldingen om, at der så vil blive fundet et andet sted, hvor vi kan afvikle dyrskue, sagde foreningsformanden.