Krydsoverensstemmelse betyder, at landbrugere, der modtager direkte støtte eller tilskud efter visse ordninger under landdistriktsprogrammet, skal overholde en række krav til miljø, sundhed, dyrevelfærd og god landbrugsmæssig stand for at få udbetalt sin støtte eller sit tilskud uden nedsættelse. Der gælder efter de nuværende regler 105 forskellige krav af denne type.

Kravene til krydsoverensstemmelse skal opfyldes ikke kun, hvis man modtager direkte støtte (for eksempel efter den almindelige grundbetalingsordning), men også hvis man modtager støtte efter de forskellige landdistriktsordninger for eksempel efter økologiordningerne, tilskud til pleje af græs og naturarealer, vådområder, første skovrejsning eller bæredygtig skovdrift (der er i alt 10 landdistriktsordninger under reglerne om krydsoverensstemmelse).

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kontrolbesøg - hvordan skal man forholde sig?

Det siger sig selv, at alle - også landmænd - skal overholde gældende regler til punkt og prikke - også selvom nogle regler er ufatteligt indviklede.

Når bilerne med kontrollen ruller ind på gårdspladsen en tidlig morgenstund, er det dog godt at vide lidt om, hvordan man skal forholde sig.

For det første: Man har ret til at være repræsenteret af en rådgiver.

Dernæst: Man ikke har pligt til at udtale sig eller svare på spørgsmål, man har krav på at vide, hvorfor man kontrolleres, man har aktindsigt og der gælder de almindelige regler om partshøring og klage, og man skal have oplyst, om der kontrolleres på grund af en konkret klage.

Mit råd er herefter: Sig så lidt som muligt, også selvom man har en brændende lyst til at forklare sig om alt muligt. Lad være med at underskrive noget som helst og hvis det ikke kan undgås, så skriv ovenover dit navn ?For modtagelsen kvitteres? - så kan det ikke efterfølgende tages som andet end en kvittering for at du har modtaget papirerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer på fredag den 12. juni kan du læse mere om, hvordan du skal forholde dig under et kontrolbesøg, om adgang til stuehuset, samt om udlevering af papirer og kontrolrapport.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.