Når landmanden planlægger at udvide sit husdyrhold eller har andre ændringer undervejs i sin bedrift, så er en miljøansøgning uundgåelig. En ny form for samarbejde mellem rådgivningsvirksomheden LMO?s miljøkonsulenter og kommunernes landbrugssagsbehandlere giver hurtigere og billigere godkendelser til landbruget.

- Som et nyt tiltag har vi afholdt en workshop sammen med Favrskov kommune, hvor vi har diskuteret relevante problemstillinger. Det har bevirket, at landmændene nu får en hurtigere behandling til en billigere pris. I LMO Green samarbejder vi også med en lang række andre kommuner for at diskutere arbejdsgange, men i Favrskov er vi nu dykket endnu mere ned i samarbejdet, fortæller afdelingschef for LMO Green, Maria Katja Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos LMO Green skyder man på, at besparelsen kan ligge på 30 til 40 procent.

Kommunerne er myndighed indenfor miljøforhold på landbrugsområdet og skal derfor varetage hele kommunens interesser ? også landmændenes. LMO er landmandens rådgiver, og i en konkret miljøsag er det alene landmandens interesser, som konsulenterne varetager.

- Det giver selvfølgelig forskellige udgangspunkter i forhold til kommunen, men accepten af, at det er sådan det forholder sig, er et godt sted at starte. En god dialog og et godt samarbejde giver en større tillid, hvilket igen giver hurtigere og billigere godkendelser til landbruget, siger Maria Katja Jensen.

Et godt forarbejde er vigtigt

Nye tal for miljøministeriet viser, at sagsbehandlingstiden i husdyrsager er faldet betragteligt siden 2012. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er faldet fra 10,1 måned i 2012 til 6,6 måned i 2014.

- Det er utroligt rart at se, at det går den rigtige vej med sagsbehandlingstiderne. Det gør det absolut nemmere at være landmand, når vi alle sammen kan finde ud af at arbejde sammen. Det handler jo også om, at vi fra LMO?s side kan bidrage med et gennemarbejdet forarbejde, hvilket letter arbejdet for kommunen betydeligt, siger afdelingschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både rådgivningsvirksomhed og kommune kender lovgivningen, men ofte er det tolkningen af eksempelvis lokale hensyn, der er med i vurderingen af, om der kan gives en miljøgodkendelse.

- Vi kan godt blive uenige om, hvor meget der skal til for at beskytte en mose eller et grundvandsområde. Vi kan også sætte spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt at beskrive ned i detaljen, hvordan der køres gylle. Spørgsmål som disse og flere til bliver inddraget, når der skal gives en miljøgodkendelse, lyder det fra LMO Green.

Er din kommune med?

LMO oplyser, at man i øjeblikket har følgende kommuner på listen over kommuner, hvor man har kommuner har aktivt indgået i netværk, deltaget i møder med eller har haft anden kontakt for at få den fælles forståelse, der fremmer samarbejdet.

Favrskov, Viborg, Skive, Silkeborg, Randers, Århus, Ikast-Brande, Vesthimmerland, Rebild, Odder, Skanderborg, Horsens, Hedensted, Fredericia, Kolding, Vejen, Vejle, Billund, Norddjurs, Syddjurs, Mariagerfjord og Samsø.

LMO understreger, at man derudover samarbejder med endnu flere kommuner, men de hos de nævnte er man længere med processen.