Trafikreglerne på de danske landeveje lyder, at en traktor med påhængsvogn højst må være 2,55 meter bred, og en mejetærsker samt landbrugsmaskiner må højst være 3,3 meter bred, hvis der bliver kørt mellem maskinforretning og dyrskue.

Mellem mark og gård, samt maskinstation og kunde må bredderne overskrides.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Landbrugets Færdselsgruppe har søgt dispensation hos Trafikstyrelsen, så maskinforretninger og maskinstationer kan kører maskiner til og fra dyrskuer.

- Det har vi desværre fået et afslag på, til trods for forslag om kørsel i nattetimer og på anviste tvangsruter, for at genere trafikken mindst muligt, fortæller Per Hedetoft fra Dansk Maskinhandlerforening.

Trafikstyrelsen er kommet med den begrundelse, at de ikke kunne se det nødvendige i at have de store maskiner på dyrskuerne i Danmark.

Det betyder nu, at traktorerne og påhængsvogne maksimalt må være 2,55 meter til og fra dyrskue, og landbrugsmaskiner som jordbearbejdningsredskaber samt mejetærsker maksimalt må være 3,3 meter brede.

- Så kan man tage sit målebånd frem og begynde at måle, om et 4 meter bredt såsæt kun er 3,3 meter bred, og hvor mange mejetærsker, som kan holde sig under 3,3 meter, påpeger Per Hedetoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemer i 2014

Flere maskinhandlere og maskinstationer fik ved sidste års dyrskuer i Odense og Roskilde problemer med myndighederne på grund af de for store landbrugsmaskiner, som i fin rengjort tilstand var på vej for at lade land møde by på dyrskue.

- For især folk, der bor i byerne, har dyrskuerne i dag en større kulturel betydning, og er medvirkende til at fremme forståelse af hvor vore fødevarer kommer fra. Færre mennesker end tidligere er i familie med, eller kender noget til landbruget, blandet andet fordi der er færre, men større landbrug end tidligere, dermed kan mange have det indtryk, at kød, mælk, æg med videre kommer fra en køledisk, hvilket jo ikke er den endegyldige sandhed, fortæller Per Hedetoft.

Forbrugerne har stor fokus på billige fødevarer. For at landbruget kan producere fødevarer til konkurrencedygtige priser benytter de store maskiner, hvilket giver maskinhandlerne og maskinstationerne store udfordringer når maskinerne skal transporteres til og fra dyrskuer og messer.

Tag de små maskiner med

Per Hedetoft fortæller, at de opfodrer deres medlemmer i Dansk Maskinhandlerforening til at lade de store maskiner stå hjemme og kun vise de "små" maskiner frem.

- Hvis de store maskiner skal med på dyrskuer, så skal de alternativt fragtes på blokvogn, og skilles ad og samles på fast underlag, for at Arbejdstilsynet ikke kommer næstefter, og det giver pludselig en lang række udfordringer ren tidsmæssigt og økonomisk, fremhæver Per Hedetoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at det er ærgerligt, at forældede trafikregler ødelægger maskinudstillingerne på de danske dyrskuer, og i sidste ende kan være med til at aflive den del af et dyrskue.

- Det er rigtigt ærgerligt, at vores medlemmer ikke længere får mulighed for at vise flaget frem med de store maskiner, men må "nøjes" med de mindre, påpeger Per Hedetoft.