Abonnementsartikel

Møllerup Brands, som er et selskab under Møllerup Gods, har fået tildelt støtte til et projekt, der skal undersøge mulighederne for at anvende hampplantens restprodukter til fødevareproduktion.

Projektet med titlen "Optimering af industrihampplantens restprodukter til fødevareproduktion" får nu støtte fra innovationsmiljøet Future Food Innovation (FFI).

Optimal udnyttelse

Godsets bygninger huser blandt andet en fabrik, hvor der produceres bæredygtige isolerings- og vækstmåtter af industrihampplanter, der høstes fra godsets egne jorde. Restprodukterne fra såvel produktionen isolerings- og vækstmåtterne, men også fra selve høsten bliver i dag ikke udnyttet optimalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er disse restprodukter Møllerup Brands vil teste anvendelsen af i fødevareproduktion. Det er både for at mindske ressourcespildet, men også for at udnytte hampplantens positive egenskaber og ernæringsstoffer optimalt.

Udvikle viden

- Det er virkelig spændende, om vi kan finde en fornuftig anvendelse for disse restprodukter. Hvis det lykkedes, vil det betyde, at vi får en markant forbedret økonomi i hele værdikæden, udtaler Stig Gamborg, direktør og ejer af Møllerup Gods på godsets hjemmeside.

Møllerup Brands samarbejder blandt andet med DTU og Erhvervsakademi Aarhus, samt en række fødevareproducenter om projektet. Fødevareproducenter og de to vidensinstitutioner skal styrke projektet, og udvikle viden i forhold til, hvordan industrihampplanten udnyttes bedst mulig, og hvordan den behandles hensigtsmæssigt.

- Vi ved allerede, at hampefrøolie indeholder en rigtig god fedtsyrefordeling mellem omega-3 og -6. Det interessante for os er, hvordan fedtsyrefordelingen er i restprodukterne fra den industrielle produktion og i frøskallerne, efter olien er presset ud. Derudover handler det selvfølgelig også om, hvorvidt det giver mening at anvende disse produkter i fødevareproduktionen, siger Henrik Rendbøll, direktør i Møllerup Brands.

Bæredygtighed

- På Møllerup Gods er vi ekstremt fokuseret på at være bæredygtige, da det er måden at sikre vor eksistensberettigelse fremadrettet. Ved at optimere udnyttelsen af vores restprodukt i industrihamp produktionen arbejder vi netop ud fra et bæredygtigt perspektiv, og fortsætter den tradition, der har været på godset siden middelalderen, udtaler Anne Sophie Gamborg, landmand og ejer af Møllerup Gods.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfordringer

- Vi ved, at industrihampen har været udbredt siden vikingetiden, da det var fibre fra hampen, der blev anvendt til fremstilling af reb. Denne anvendelse har hampen haft langt op i historien. Jeg kan ikke forestille mig, at man har haft denne produktion, uden at bruge restprodukterne til fødevarer. Olien kan vi sagtens påvise, da den også bruges i dag, men resten af planten bliver lidt en spændende udfordring. Og før vi kan bruge restprodukterne, skal vi kunne påvise, at det har været brugt i fødevarer til mennesker i Europa før 1997, og ikke kun som dyrefoder, udtaler Henrik Rendbøll på godset hjemmeside.