Efter Samson Agro lancerede Samson PG II-serien i 2013 er der rullet adskillige gyllevogne fra den nye serie ud til de danske kunder.

Dog har der været en stor efterspørgsel efter den fuldhydrauliske løsning med blandt andet hydraulikhjultræk, som ikke har været muligt på den nye serie, og mange maskinstationer har derfor valgt en traditionel Samson PG 25 i fuld hydraulisk udgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er slut nu - i går sendte vi den første Samson PG II 27 med fuldhydraulisk anlæg og hjultræk ud til den første kunde, fortæller Søren Mejlstrup Jensen, produktchef hos Samson Agro.

Der sendes yderligere endnu en Samson PG 27 II-gyllevogn ud på markedet til test inden sommerferien, og de to gyllevogne skal køre test resten af året, hvorefter Samson Agro er klar til sætte det nye anlæg i produktion til levering til kommende sæson.

Kraftigere hjulmotorer

Årsagen til, at det først er nu Samson Agro er klar med den fuldhydrauliske løsning til Samson PG II-serien, er de større hjul, som er monteret på den nye gyllevogn-serie. I første omgang er det kun Samson PG II 27, som får det fuld hydraulisk anlæg.

- Hvis vi fortsatte med de gamle hjulmotorer, så skulle vi skrue dem væsentligt op i tryk. Den løsning ville også fint have kørt den første sæson, men ville måske brække sammen i anden sæson. Levetiden forringes nemlig voldsomt, når hydrauliktrykket forøges, påpeger Søren Mejlstrup Jensen.

Han fortæller, at lidt det samme opleves på Samson PG 20-vognene med hjultræk, hvor akselbelastningen er væsentligt højere end Samson PG 25.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her skal man være mere påpasselig med opspænding af lejer og service på akslerne, da de er under højere belastning end Samson PG 25.

På den nye serie, har man forøget hjulmotorerne med kapacitet fra 2.000 kubikcentimeter olie leveret pr. omgang til 2.500.

- Halvdelen af kapacitetsforøgelsen er gået til den større vægt, som PG II-serien har sammenlignet med Samson PG-serien, og den anden halvdel er gået til det større moment, som hjulene med den større diameter giver pumperne.

Lige kraftig følelse

Samson PG II-serien i fuldhydraulisk udgave skal føles lige så kraftig som Samson PG-serien i fuldhydraulisk udgave.

Det var ét af de krav, som Samson Agro har arbejdet ud fra:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi eksempelvis tog den gamle løsning og monteret på de nye gyllevogne, så ville kunderne opleve, at de vil kunne trække op ad større bakker med Samson PG 25 med hjultræk sammenlignet med Samson PG II 27 med hjultræk, og det vil være en uholdbar løsning, påpeger Søren Mejlstrup Jensen.

Derfor er den hydrauliske del udviklet yderligere sammenlignet med den tidligere serie.

- De to gearskift i den hydrauliske hjultræk skifter nu ikke kun gear afhængig af fremkørselshastigheden, men også ud fra PTO-omdrejninger. Det betyder, at chaufføren kan varierer PTO-omdrejningerne ud fra arbejdsopgaven, og dermed kan der spares noget brændstof nogle steder, fortæller han.