Abonnementsartikel

Skal du ud og sprøjte mod hvedegalmyg i år? Det spørgsmål kan du få svar på ved at opsætte simple feromonfælder i hveden.

Det er dyrt at sprøjte mod hvedegalmyg, og det er faktisk ikke sikkert, at det overhovedet er nødvendigt at sprøjte.

Hvis du opsætter feromonfælder i hveden, kan du hurtigt få svar på, om forekomsten af hvedegalmyg er så stor, at det vil koste udbytte i hveden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er der ingen eller kun et ubetydeligt antal hvedegalmyg i hveden, behøver man ikke sprøjte, og derfor kan man på denne måde -og for et beskedent beløb - spare en dyr, forebyggende sprøjtning mod de små, orangefarvede insekter.

I modsat fald er der også god økonomi i at sprøjte mod hvedegalmyg, hvis de forekommer i så stort antal, at det vil koste udbytte i hveden.

Sådan fungerer fælden

Feromofælden rummer en lille gummikapsel med feromon-duftstof, som tiltrækker hvedegalmyggene, og en limplade, som herefter fanger myggene.

Fælden hænges op på en stang, så den befinder sig i akshøjde, og den skal hæves i takt med, at afgrøden vokser.

Der skal to feromonfælder til at dække et areal på 10 hektar, og de skal monteres, inden hveden skrider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal tælles hvedegalmyg i fælderne en til to gange om ugen fra begyndende skridning til begyndende blomstring (stadie 41-61). Er der 30 hvedegalmyg pr. dag, er der en begyndende risiko, men det er stadig tvivlsomt, om man får noget for at bekæmpe. Kommer tallet derimod op på 120 hvedegalmyg om dagen, skal der bekæmpes.