I den nye handlingsplan lægger fødevarerministeren blandt andet op til, at forbyde at trimme næb på kyllingerne.

- Vi har et etisk og moralsk ansvar for at sikre, at de millioner af kyllinger og høns, vi har i dansk landbrug, behandles godt. Med disse tiltag forbedres dyrevelfærden betragteligt, siger Dan Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

, Unge høns der endnu ikke lægger æg - såkaldte hønniker - får, i den nye handlingsplan, krav på mere plads og samtidig gives der støtte til omlægge burægproduktion til alternative produktionsformer.

- Jeg glad for at vi nu støtter omlægning fra burægproduktion til alternativer, herunder specielt økologi, med 40 millioner kroner. En høne, der lever hele livet i et lille bur, er efter min overbevisning ikke nogen glad høne, siger Dan Jørgensen.

Handlingsplanen indeholder 22 tiltag fordelt på fem områder

Øget omlægning af burægproduktionen bland andet via 40 millioner kroner i tilskud i 2015 til producenter, der ønsker at omlægge til en produktionsform, hvor hønsene ikke går i bure.

Lovgivning for opdræt af hønniker, som blandt andet får nu til mere plads. Indtil nu har der været et hul i loven, hvor der ikke har været specifikke regler for høns indtil de er 18-20 uger. Det hul lukkes nu.

Bedre velfærd for æglæggende høner ved, at der for eksempel indføres et forbud mod næbtrimning, og der igangsættes initiativer mod høj dødelighed, og der følges op på udviklingen af tidlig kønsselektering for at undgå aflivning af hanekyllinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre velfærd for slagtekyllinger ved, at der blandt andet igangsættes forskningsprojekter, der kortlægger forekomsten og årsagerne til trædepudesvidninger hos økologiske slagtekyllinger.

Optimeret kontrolindsats, hvor Fødevarestyrelsen blandt andet vil gennemføre en kampagne med fokus på ulovlig indførsel af fjervildt, reglerne for stalddørssalg lempes og overvågningsprogrammet for fugleinfluenza justeres.

Ægproducenter kalder det valgflæsk

Organisationen Danske Æg, som er en underafdeling af Landbrug & Fødevarer, udtaler blandt andet til Tv2, at de ikke mener der er problemer ved velfærden hos dansk fjerkræ, og at en stor del af handlingsplanens punkter allerede er iværksat.

- For hele ægbranchen kan vi sige, at hvis der er et problem, tager vi fat om det, og vi tager fat om det nu. Vi vil kunne holde til, at folk ser os over skuldrene hver evig eneste dag. Hvad enten der er valgkamp eller ej, udtaler Sektorchef Jørgen Nyberg Larsen.

Dansk Fjerkræ Forum ser også problemer i handlingsplanen, udtaler de til Tv2. Blandt andet harmoniseringen af arealkravet hos økologiske fjerkræ, så de følger EUs regler, er ifølge formand Finn Jensen et problem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skal der ske en harmonisering af arealkrav for økologisk produktion, lugter det af, at der bliver mindre plads til økologiske høns, siger Finn Jensen.