Tredje dag i Bæredygtigt Landbrugs store gødningssag blev en tung dag, hvor ekspertvidner og forskere gav deres syn på gødningsnormer, proteintab og indkomsttab.

Der er kun en enkelt retsdag tilbage, og her er det op til anklageren og forsvareren at fremføre hver deres afsluttende procedurer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På tredjedagen handlede det i høj grad om proteintab. Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet har på baggrund af 20 til 30 stikprøver, regnet sig frem til, at det danske korn har lidt et proteintab på 0,5 procent. Han måtte dog erkende, at tallene fra DLG, der også lå til grund for Seges beregninger, og som er fundet ved prøver af halvdelen af den indvejede mængde korn i Danmark, var mere valide end en stikprøvekontrol med blot 20 til 30 prøver. Derfor blev det slået fast, at de danske gødningsregler har betydet, at dansk korn mangler 2,4 procent protein på grund af de danske gødningsnormer.

Det var en markant forskel fra professorens første udsagn, der gik på, at gødningsnormerne ifølge Aarhus Universitets hidtidige opfattelsen kun havde betydet et proteintab på 0,5 procent.

Større udbyttetab

Den erkende har stor betydning for det anslåede økonomiske tab som følge af de danske gødningsnormer. Seniorforsker Brian Jacobsen fra Københavns Universitet har brugt Jørgen E. Olesens tal som basis for sin udregning af udbyttetabet.

Advokat Hans Sønderby Christensen forholdt Brian Jacobsen indrømmelsen fra Jørgen E. Olesen om, at udbyttetabet ville blive fem gange så højt, hvis man antog, at der skulle regnes med et proteintab på 2,4 procent som anslået af Seges i stedet for de tal Institut for Agroøkologi havde lagt til grund for beregningerne. Det ville det umiddelbart, lod Brian Jacobsen herefter retten forstå.

Med stigningen regnede Bæredygtigt Landbrugs advokat og Brian Jacobsen sig herefter i fællesskab frem til, at de økonomiske konsekvenser af gødningsnormerne med proteintabet på 2,4 procent ville stige fra Institut for Fødevarevidenskab ved Købehavns Universitets oprindelige estimat på 150 millioner kroner til nu 800 millioner kroner, og at det samlet ville betyde, at landbrugets tab på grund af gødningsnormerne ifølge Institut for Fødevarevidenskab ligger på 2,1 milliarder kroner. Brian Jacobsen beskrev, at under forudsætning af, at kornpriserne lå på det beskrevne, høje niveau, ville det være rigtigt ved et proteintab på 2,4 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilfreds

Ifølge Bæredygtigt Landbrug gik tredje retsdag ganske godt.

- Hvis jeg skal lave den helt overordnede konklusion på i dag, så er jeg meget, meget tilfreds med, at Aarhus Universitet anerkender, at proteintabet i dansk korn er betragteligt større, faktisk er det fem gange større, end det, de har lagt til grund i deres beregninger, og som de har givet videre til Københavns Universitet, som så har lavet de økonomiske beregninger, lød det fra Bjarne Nigaard, administrerende direktør i Bæredygtigt Landbrug, som mener, at indrømmelsen vil få konsekvenser, der rækker meget videre end ugens retssag i Viborg.

- Det er jo et kvantespring, som betyder, at anerkendelsen af at landbrugets tab er større end det styrelsen hidtil har sagt. Det må simpelthen høre op med den debat. Nu er der en eller anden form for enighed om, at problemet er væsentligt større. Det er jeg rigtig glad form, siger han.

Bjarne Nigaard er meget fortrøstningsfuld før den sidste dag i retten, som han kalder retssagernes svar på en boksekamp, når Bæredygtigt Landbrugs advokat og kammeradvokaten skal prøve modpartens argumenter af i de afsluttende procedurer.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld, jeg synes helt klart, vi har fundet nogle gode ting frem. Vi er heldigvis mange gode kræfter om det, og så ved jeg, at Hans Sønderby Christensen lukker leddet i morgen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet er på plads i Vestre Landsret, og vi opdaterer naturligvis, når der er nyt i sagen.