Cirka 100 traktorer og endnu flere medlemmer af Bæredygtigt Landbrug samt andre sympatisører bidrog til at skabe noget, der mindede om markedsstemning uden for Vestre Landsret.

Og i frokostpausen var der gratis pølser og politiske taler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Første mand på blokvognen var Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug.

Han benyttede lejligheden til at takke de mange fremmødte for opbakningen til Bæredygtigt Landbrugs indsats for at landmænd genvinder retten til at bruge fagligheden og ikke lade sig diktere af damer fra NaturErhvervsstyrelsen, som vil bestemme, hvad man må dyrke, hvor man må dyrke det, og hvornår man må dyrke sin jord.

Herefter gav administrerende direktør Bjarne Nigaard, Bæredygtigt Landbrug, et referat af formiddagens forløb i retten, hvor parterne havde brugt tiden på at fremhæve og kommentere vigtige passager i de mange tusinde sider bilagsmateriale, som er forelagt i sagen.

Desuden forklarede han, at der herefter bliver et par dage med vidneafhøringer, inden de afsluttende procedurer torsdag og fredag.

Men rettens afgørelse ventes først nogle uger efter retssagens afslutning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blå blok

Herefter fik fire blå politikere ordet for at give deres bud på, hvad de vil arbejde for i forhold til landbruget, hvis der kommer en ny blå regering. Det var Kristian Pihl Lorentzen (V), Henrik Dalgaard (K), Bo Ritterbusch (LA) og Erik Høgh-Sørensen (DF).

Der er tilsyneladende bred enighed om, at der skal helt nye vilkår til, for at dansk landbrug kan udvikle sig og være bæredygtigt.

Venstres Kristian Pihl Lorentzen lover en ny start for landbruget.

- Vi skal sadle fuldstændigt om, når det gælder dansk landbrugspolitik. Vi er nødt til at sikre nogle rammevilkår, så landmændene kan begynde at tjene penge.

Og alle partierne lover ændringer i gødningslovgivningen, så vi igen kan få afgrøder af bedste kvalitet på de danske marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hungersnød på marker

- Det er vores klare holdning, at man skal have lov til at gøde med det, som planterne spiser. Det er jo det glade vanvid, at der er hungersnød på markerne. Vores brødkorn og maltkorn er vel efterhånden tredje sortering, hvilket gør, at det næsten ikke kan bruges. Så derfor er der virkelig brug for at sadle om, sagde Kristian Pihl Lorentzen.

Samme holdning har Erik Høgh-Sørensen, der er folketingskandidat for Dansk Folkeparti.

- Vi skal have sørget for, at proteinindholdet kommer tilbage i de danske afgrøder. Det vil sige, at den gødningssag, som kommer for retten nu, er ekstremt vigtig for dansk landbrugs konkurrenceevne.

Uden praktisk erfaring

Også den konservative Henrik Dalgaard, der er mælkeproducent og har en fortid i Landbrug & Fødevarers top, bakker op om målet med Bæredygtigt Landbrugs retssag.

Liberal Alliances folketingskandidat Bo Ritterbusch, der også selv er landmand, kræver også ændringer nu og her, så landmænd kan fokusere på at drive deres gårde i stedet for at bruge tid på papirarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i Liberal Alliance fra starten sagt, at vi skal gøde efter ligevægtsprincippet, og så falder gødningslovgivningen til jorden, hvilket vil gøre det nemmere for landbruget.

De love, som bliver vedtaget, er sikkert lavet i en god mening, men ofte ender de med at have den modsatte virkning. Der mangler helt klart nogle mennesker, der har noget praktisk erfaring fra landbruget, når der bliver lavet lovgivning, siger han.