Den kontroversielle forsker Bjørn Lomborg kunne for nylig i en kronik i Jyllands-Posten afsløre, at et hold forskere med forbindelser til miljøorganisationen, IUCN, på forhånd havde besluttet sig for, at deres forskning skulle konkludere, at neonikotinoid pesticider var skadeligt for bier.

Sammen med Verdensnaturfonden var målet at få EU til at forbyde det pågældende pesticid, og EU har derefter i to år forbudt neonikotinoider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den engelske miljøstyrelse modsatte sig dog forbuddet og fastholdt, at der ikke var beviser for, at pesticidet skadede bierne.

- Det værste og mest ironiske er måske, at forbuddet presser landmænd til at bruge større mængder langt mere giftige pesticider i stedet for neonikotinoider, skriver Bjørn Lomborg blandt andet.

Forbud udløber

Nu står kampen så om, hvad der skal ske fra næste år, når EU's midlertidige forbud udløber. IUCN's mener dog fortsat, at neonikotinoider "forårsager signifikant skade på en række gavnlige arter og en hovedfaktor i den faldende bibestand".

Bjørn Lomborg erkender, at bibestanden i USA og dele af Europa er faldet, men han kan henvise til tal fra FN's fødevare- og landbrugsorganisation, der viser, at antallet af bistader i Nord og Vesteuropa er næsten halveret fra 4 millioner i 1961 til godt 2 millioner i dag og i USA er de tilsvarende tal et fald fra 5 millioner til 2,5 millioner bistader. I Asien er antallet af bistader mere end tredobblet til 35 millioner.

Årsagen til de faldende bibestande er altså ifølge Lomborg, at store dele af produktionen af honning er flyttet fra USA og Vesteuropa til Asien, og dermed at det grundlæggende er samme historie, som den, Europa har oplevet, med faldende produktion af T-shirts og sko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samlet vurdering

Ifølge det ansete britiske tidsskrift fra Royal Society fra 2014 begyndte faldet i bi-bestanden før brugen af neonikotinoider blev udbredt.

Desuden konkluderer en videnskabelig artikel, at Neonikotinoider kan ikke være impliceret i en faldende bi-bestand.

Alligevel agter miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ikke at ændre på forbuddet mod det for landbruget så nyttige pesticid. Hun henviser til Miljøstyrelsen:

- Forbuddet mod visse anvendelser af neonikotinoider er baseret på en samlet vurdering og vægtning af de tilgængelige data, herunder en vurdering af den videnskabelige kvalitet af de enkelte studier. Miljøstyrelsen vurderer, at der har været et tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag for vurderingen af neonikotinoiderne. Miljøstyrelsen arbejder i øvrigt generelt for, at vurdering af stoffer sker på et konkret fagligt og veldokumenteret grundlag. På baggrund af ovenstående ser jeg ingen grund til at ændre den danske position til EU's nuværende forbud mod neonikotinoider. Jeg vil, hvis der kommer nye videnskabelige undersøgelser, der ændrer risikobilledet, tage den danske position op på ny, skriver ministeren til Jakob Engel-Schmidt (V).