Abonnementsartikel

En krone mere til bonden pr. kilo, det er udgangspunktet for en ny svensk forening, der vil sikre højere indtjening på mælk.

"Den Glade Bonde" er navnet på en ny forening, der er ved at blive etableret i Sverige.

Foreningen har til formål at sikre højere indtjening til de svenske mælkeproducenter. Den øgede indtjening skal findes ved at indveje og sælge mælken til forbrugerne med en merpris til producenten på en svensk krone pr. kilo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det svarer til omkring 80 danske øre. Det koster et indskud til egenkapital på 40.000 svenske kroner svarende til cirka 32.000 danske kroner at være med i foreningen, der allerede er i gang med at finde forhandlere. Ved første indmeldelsesfrist i begyndelsen af ugen havde knap 70 bønder indbetalt beløbet, men flere har meldt sig ind og er ved at finde pengene. Dermed er det sikkert, at der bliver oprettet en forening, fortæller en af initiativtagerne, Jakob Olai. Svenske Mælkeproducenter fortæller, at de svenske Arla-leverandører gennem de sidste 4,5 år har fået en gennemsnitspris på 3,2 svenske kroner pr. kilo mælk.

Tidligere på året skrev vi på Maskinbladet om, at flere svenske butikker havde held med at forhøje prisen på mælk til gode for producenterne. Nu er der altså endnu et tiltag i Sverige, som gerne skulle forbedre bundlinjen hos landets mælkeproducenter.