Abonnementsartikel

Kombinationen af markvandring, politisk møde og Møllerup Gods trak mere end 400 mennesker af huse.

Lørdag den 12. maj var lagde godt 400 mennesker vejen forbi Møllerup Gods på Djursland, hvor der blev invteret markvandring og politisk debat med Venstres næstformand, Kristian Jensen. Aftenen var arrangeret af Djursland Landboforening.

Kampen om jorden

Møllerup Gods havde sat hestene på græs, så de mange mennesker kunne samles på ridebanen og efterfølgende mødes til politisk tale og drøftelse i ridehallen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indimellem havde landmand Anne Sophie Gamborg vist nogle af Møllerups marker frem og fortalt om "kampen om jorden" - mellem jagtvæsenet, planteavlen, skovbruget og naturen på Møllerup. Anne Sophie Gamborg fortalte også om godsets seneste satsning med at tilså 30 hektar med hamp. Marken ligger klar, men afventer lidt højere jordtemperatur, før frøene lægges i jorden. Det er planen, at hele hampeplanten skal udnyttes: Frøene til produktion af olie, bladene måske til te, fibrene til måtter og skæverne til strøelse i for eksempel hestestalde. Med hensyn til produktion af fibermåtterne, vil Møllerup selv stå for oparbejdningen. En af godsets gamle, fredede bindingsværksbygninger rummer allerede en moderne fabrik.

Planteavlskonsulent i Djursland Landboforening Carsten Kløcher - og i øvrigt også Kristian Jensen - var med hele vejen rundt. Førstnævnte supplerede med gode råd om håndtering af problemer med bl.a. græsukrudt og sygdommen havrerødsot i hvede.

God debat

I Møllerups ridehal talte Kristian Jensen om primært den 16-punktsplan, som Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har barslet med til styrkelse af landbrugets rentabilitet.

- Det er en helt klar og målrettet liste, som vil blive gennemført punkt for punkt for punkt, hvis vi får en borgerlig regering. Den skal hverken beskæres eller væksthæmmes. Den skal gennemføres, slog Kristian Jensen fast overfor de mange forsamlede landmænd og landbrugsinteresserede.

Formand for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, takkede Kristian Jensen med ordene:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er rart en gang imellem at blive strøget med hårene og ikke altid imod. Desuden opfordrede han til, at der ved en ny, borgerlig regering bliver udpeget ministre med "stærk rygrad", så der kan blive ryddet op i bureaukratiet.

Anne Sophie Gamborg sagde i sit indlæg:

-Det må ikke blive så træls at være landmand, at vi ikke gider mere. Og hun talte for at lette generationsskiftereglerne:

- Det vil give en bølge af generationsskifter i landbruget, og et boost til landets økonomi, sagde hun.

Aftenens ordstyrer, udvalgsformand Peter Poulsen, takkede Anne Sophie Gamborg, og de landmænd, der havde haft ordet, og sagde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er rigtig godt, vi har nogle medlemmer, der vil blande sig i debatten. Til aftenens hovedtaler, Kristian Jensen, sagde Peter Poulsen:

- Du får måske ikke 400 stemmer med hjem, men du får sikkert mange, for du har gjort det godt.