Abonnementsartikel

Brancheforeningen Danske Maskinstationer & Entreprenører er rigtig glade for udsigten til flere udbud i mindre klumper.

Med den nye udbudslov, som efter forventningen træder i kraft til 1. oktober 2015 er der lagt op til, at det skal blive nemmere for små- og mellemstore entreprenører og maskinstationer at byde på offentlige opgaver. Det er noget, der vækker glæde hos brancheforeningen Danske Maskinstationer & Entreprenører.

- Vi har længe argumenteret for, at mange opgaver vil kunne udføres både bedre, billigere og mere fleksibelt, hvis de blev udbudt på en måde så mindre virksomheder kunne være med. I de senere år har der været en tendens til at mange bl.a. driftsopgaver, som tidligere er blevet løst af mindre virksomheder, er udbudt med nogle krav og i klumper, hvor de mindre virksomheder ikke havde en reel chance for at være med. Det er ærgerligt, for der vil efter vores opfattelse være både en økonomisk og en samfundsmæssig gevinst ved at lade mindre virksomheder få muligheden for at byde, udtaler Søren Christensen, der er konsulent i Danske Maskinstationer & Entreprenører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brancheforeningen slår på, at der er mange fordele ved at vælge mindre maskinstationer til at udføre opgaverne.

- Den store styrke ved mindre entreprenørvirksomheder er, at de er lokalkendte, fleksible og omstillingsparate, det er en stor fordel, når der skal løses opgaver hos både forsyningsselskaber og kommuner. Den måde, man udbyder en opgave på, er af afgørende betydning for, om man finder den reelle bedst pris i det lange løb, slutter Søren Christensen.

Han fortæller desuden, at der allerede nu er strømninger der viser, at de mindre virksomheder i højere grad for chancen for at afgive bud på opgaver.

- Vi begynder at se nogle udbydere, som har taget budskabet til sig og udbyder i hensigtsmæssige størrelser og med hensigtsmæssige krav, eksempelvis hvor man kan byde på en eller flere mindre entrepriser, enten alene eller i små konsortier , forklarer Søren Christensen og fortæller, at eksempelvis Randers Spildevand er et glimrende eksempel, da de for nyligt har udbudt en opgave opdelt i geografiske områder, så mindre virksomheder kunne være med. Og der har den seneste tid også været andre eksempler på såkaldte SVM-venlige udbud.