For cirka to år siden startede Hans Peder og Kurt Mathiasen med at anvende produktet Active NS i gyllen. Gylleanalyser viser, at det giver en bedre udnyttelse af gyllen, idet produktet binder et kilo mere N pr. ton og samtidig er gyllehåndteringen blevet lettere.

Brødrene Hans Peder og Kurt Mathiasen har drevet landbrug siden 1989. På gården Bjørnholm I/S ved Agerskov har de en løsdriftsstald, hvor der i dag er 200 Holstein malkekøer. Besætningen fodres primært med færdig grovfoder, og om sommeren er køerne på græs. Til daglig er det Hans Peder, der passer staldene og Kurt står for markerne, kalvene samt ungkreaturerne. Herudover har de to medhjælper i stalden og marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gården er der et tilhørende areal på 120 hektar, samt 30 hektar som er forpagtet. På arealerne dyrkes der græs, kløver, majs samt grønkorn. Endvidere lejer de 40 hektar , hvor ungkreaturerne går og græsser.

Gylleanalyse

Inden Kurt Mathiasen begyndte at anvende Active NS i gyllen, fik han foretaget en gylleanalyse, som viste, at han kunne binde tre kilo total N i gyllen. Efter at have anvendt Active NS i gyllen i en periode, blev der taget en ny gylleanalyse, som viste, at der nu var fire kilo total N i gyllen, altså en forøgelse på et kilo N pr. ton.

- Den væsentligste årsag til at jeg har valgt at bruge Active NS året rundt er, at det er en god og billig løsning, og jeg kan binde mere kvælstof i gyllen, som forhåbentligt skulle give et større udbytte i marken. Så det bliver spændende at se, da jeg har hørt, at man kan opnå 10 kilo mere afgrøde, hver gang man tilfører et kilo mere N pr. hektar, siger Kurt Mathiasen.

Kun i stalden

Kurt Mathiasen fortæller, at han i starten tilsatte Active NS i gylletanken, men i efteråret er han begyndt at anvende det inde i stalden, hvor pulveret opblandes i vand og hældes ud på spalterne med en vandkande. Når produktet anvendes på denne måde behøver Kurt Mathiasen ikke at bruge produktet i gylletanken.

- Ifølge producentens anvisninger vil jeg herved udnytte produktet optimalt, da det bliver iblandet gyllen allerede inden det løber ud i fortanken og til sidst ender ude i gylletanken. Det virker perfekt, da jeg kan se, at gyllen er mere homogen og det skummer og bobler fint i tanken. Vi har netop kørt det sidste gylle ud på markerne, og maskinstationen havde ingen problemer med oprøringen, konstaterer Kurt Mathiasen.