Frifindelsen af Povl og Christian Blak Bojer for brud på randzoneloven i dag i Holstebro giver stor tilfredshed hos Bæredygtigt Landbrug, der har støttet de to anklade landmænd gennem hele sagen.

- Vi har hele tiden sagt til myndighederne, at det her kan man ikke byde folk. I kan ikke mene, at man skal administrere efter et så usikkert grundlag. Dommeren siger meget tydeligt, at man ikke kan dømme efter et sådant makværk som randzoneloven har været.?, siger Bjarne Nigaard, administrerende direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vurderer, at de 300 landmænd, der også har fået brev fra NaturErhvervstyrelsen eller poltiet om kontrol af randzoner, nu kan ånde lettet op.

- De kan nu rive brevet fra myndighederne i stykker og lægge hovedet roligt på puden i nat og sove godt og trygt, fordi de sager er døde og borte, siger han.

Umulig lov

Han ærgrer sig over, at dommeren ikke har taget stilling til lovens principielle gyldighed. Men på den anden side glæder han sig over, at dommeren så klart fastslog, at randzoneloven var noget makværk, der var umulig at administrere.

- Det har vi nu rettens ord for, og det er klart, at med den klokkelare vurdering, var der ikke grund til at gå videre med de juridiske vurderinger, siger Bjarne Nigaard.

Sejr for den lille

Advokat Hans Sønderby, der var den ene af sagens to forsvarere, er meget kritisk over for det politiske system og den stemning, som har hersket i de politiske cirkler i forbindelse med randzoneloven. Ifølge ham har det hele tiden stået klart, at denne lov ikke kunne håndhæves.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg var derfor forundret, da sagen blev rejst, men det her er virkelig en sejr for den lille imod den store, sagde han efter domsafsigelsen.