Forsvarer Hans Sønderby mener, at den klokkeklare frifindelse i randzonesagen er en begmand til det team i Naturstyrelsen, som har udvalgt landmænd til prøvesager på baggrund af udtalelser til pressen.

- Det er også en sejr for pressen og ytringsfriheden, at man kan udtale sig principielt om en sag uden at blive straffet for det, siger han og peger på, at prøvesagerne blev udvalgt netop efter udtalelser i pressen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Sønderby mener også, at dommen får principiel betydning.

- Alle fem-seks andre prøvesager er parallelle, og hvis man fortsætter med dem, så er det et politisk statement, siger Hans Sønderby.

Han har kendskab til flere af sagerne, hvor usikkerhedsfaktorerne var betydeligt større, end de var i sagen mod Christian og Povl Blak Bojer.

Han mener desuden, at afgørelsen i retten i Holstebro må kalde på overvejelser fra lovgivernes side, selvom dommeren fastslog, at der ikke var taget stilling til randzonelovens gyldighed.

- Indirekte er der taget stilling til det spørgsmål, men dommeren har ikke ønsket af egen drift at agere forfatningsdomstol. Han har konkret bedømt, at hverken randzonekort eller kompensationsordningen var på plads, og at den derfor ikke kan anvendes, siger Hans Sønderby.