Der er generel politisk enighed i Danmark om, at fastholdelse af et krav om mindst et årligt kontrolbesøg på økologiske bedrifter i alle medlemslande har stor betydning for økologiens troværdighed og dermed afgørende for afsætningsmulighederne både på hjemmemarkedet, i EU og i tredje lande.

Men samtidig har der været en vis skepsis i andre EU-lande:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En god og pålidelig økologikontrol er vigtig for økologiens troværdighed. Normalt går jeg ind for, at det skal være muligt at gennemføre en risikobaseret kontrol på områder, hvor det giver mening. Det gælder for eksempel den risikobaserede kontrol hos fødevarevirksomheder, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Stærke meninger

Samtidig henviser han til, at et samlet erhverv på økologiområdet har udtrykt så stærke meninger om det årlige kontrolbesøgs vigtige betydning for økologiens troværdighed og afsætning af økologiske produkter - særligt i forhold til eksport:

- At jeg er blevet overbevist om, at økologiområdet er et særligt tilfælde. Af hensyn til øgede vækstmuligheder for økologien er det derfor vigtigt for regeringen at sikre både eksportmarkederne og forbrugernes tillid til, at økologiske varer kontrolleres årligt - uanset om de kommer fra Danmark, EU eller tredjelande. Regeringen arbejder derfor for, at det i forslaget til den nye økologiforordning skal fastholdes, at medlemsstaterne skal gennemføre en årlig fysisk kontrol, oplyser Dan Jørgensen.

Forskellig tilgang

Dan Jørgensen erkender, at hvis forordningen giver mulighed for en forskellig kontroltilgang i det enkelte medlemsland, vil det danske økologimærke kunne dække over denne forskel:

- Det er formentlig blandt andet derfor, økologierhvervet mener, at det i forslaget til den nye økologiforordning er vigtigt at fastholde kravet om, at alle EU's medlemsstater skal gennemføre en årlig fysisk kontrol. Det har jeg lyttet til, og regeringen arbejder derfor for, at kravet om årlig fysisk kontrol for alle EU-lande fastholdes i økologiforordningen, siger fødevareministeren.