Der kommer flere og flere løsninger til komplette anlæg, som kobler redskab og traktor sammen automatisk.

Da den franske maskinudstilling, Sima blev afholdt i Paris i februar måned, blev der vist flere løsninger til automatisk tilkobling af redskaber på traktorer.

Den franske producent TractoLock præsenterede et fuldautomatisk system til sammenkobling af maskiner i traktorens trepunkts-lift sammen med PTO-aksel.

- Vi ser store muligheder i de automatiske systemer, fortæller Romain Ribo, som er idemand bag det automatiske system.

- På mange landbrugsbedrifter, er der ofte hurtigt skift mellem de forskellige redskaber, og specielt hos mælkeproducenter bliver den samme traktor benyttet til flere redskaber i løbet af en dag. Systemet er også rigtig smart til maskinstationer, som måske har flere forskellige traktormærker og redskaber med forskellige afstande mellem liftarmene og topstangen, og derfor bliver man fri for at tilpasse og justere afstanden på traktorens liftarme med det nye automatiske tilkoblingssystem.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Systemet bruger kun 30 sekunder på at spænde redskaberne til og fra, og det hele foregår helt automatisk, ved blot at benytte en kontrolboks i traktorens kabine.

- Kontrolboksen styrer den ventilblok, som er monteret på rammen, og sørger dermed for til og fraspændingen foregå helt automatisk. Ventilblokken får hydraulikolie fra ét af traktorens udtag.

Klik her og se filmklip med det automatiske liftsystem.

Også PTO-udtag

Hvis der også er monteret et PTO-aksel på redskabet, så kan systemet også kobles PTO-akselen automatisk på. Ved hjælp af fjedre-ophængt koblingsbeslag, så kan redskabets PTO spændes på traktoren, uanset, hvordan den er drejet i forhold til traktoren.

- Vi arbejder i øjeblikket på en løsning, hvor vi også spænder hydraulikslanger og elstik på automatisk, forklarer Romain Ribo, og påpeger, at hele ideen med systemet, er at håndtere de mere komplicerede redskaber, som har mange hydraulikslanger og strømstik, som skal monteres ved en tilkobling.

AutoConnect

En anden løsning med automatisk tilkobling af redskaber på traktoren kommer fra John Deere, som præsenterede AutoConnect på Sima.

John Deere fik en sølvmedalje for Sima Innovation Awards på den franske udstilling. I AutoConnet, er det ikke blot automatisk tilkobling af trepunktsophænget og PTO-udtaget, men også hydraulikslanger, elstik, ISO-BUS-stik og luftslanger. Tilmed sørger systemet også for at navigerer traktoren hen til redskabet, når traktoren er under 10 meter fra redskabet.

Systemet er bygget på traktorens hitch-krog, og traktoren sørger for at sænke hitch-krogen og spænde samtlige tilkoblinger på i et modulopbygget system på både redskab og traktor.

Når traktoren befinder sig inden for 10 meter til redskabet, og denne proces overvåges af to kameraer. Chaufføren skal derfor hverken røre rattet eller hydraulikudtagene.

John Deere fortæller, at tilkoblingen til de to moduler på både traktor og redskab ikke kræver ekstra udbygninger af hverken traktor eller redskab, og monteres blot på eksisterende redskaber.