Af Finn Gade Knudsen

I Diernæs ved Haderslev ligger ejendommen Juhlsgård. Det er her Torben Brøchner sammen med sin far, Niels-Erik Brøchner, og deres to ansatte forsøger at genvinde de gode resultater, de havde tidligere, efter de har været igennem et voldsomt udbrud af PRRS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været en meget hård periode, hvor resultaterne har taget nogle store dyk, men vi er nu på vej op igen, forklarer Torben Brøchner og uddyber:

- Men det betyder, at vi ikke har haft de helt samme arbejdsgange og procedurer som normalt, da hele produktionen var ramt. Det er også vigtigt for Torben og hans far at nævne, hvor stor en indsats deres dyrlæge Peter Gram fra Svinevet har gjort i denne svære sygdomsperiode. De er begge sikre på, at de ikke var kommet så langt, hvis ikke de havde haft den hjælp.

Juhlsgårds sundhedsstatus er SPF, +vac, men målsætningen er, at de skal tilbage til en ren SPF-status hurtigst muligt.

Torben Brøchner er overbevist om, at en af de væsentlige faktorer i deres succes skyldes en konsekvent strategi omkring faringerne. På Juhlsgård er der en helt klar og bevist arbejdsrytme omkring faringerne. Allerede når søerne kommer i farestalden en uge før faring, begynder der en hel, bestemt og fast procedure. Søerne får tildelt halm, som de kan rode med for at falde til ro. Efter ankomsten til farestalden noteres den forventede faringsdato på ryggen, så det er let og overskueligt at følge med i, hvilke søer der er tæt på faring.

- Det er vigtigt, at vi følger med i hver eneste faring, så vi er klar til at hjælpe, hvis der bliver behov for det, forklarer Torben Brøchner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når søerne begynder at fare, er der en i stalden om aftenen, så søerne ikke blot overlades til sig selv. I enkelte tilfælde placeres et kamera bag ved særlig problemsøer, så både Torben Brøchner og hans fodermester, Mette Hansen, kan følge med hjemmefra.

- Om onsdagen, hvor de fleste søer farer, går jeg selv i stalden om eftermiddagen, når de to andre holder fri, fortæller Torben Brøchner og fortsætter:

- Jeg går straks i gang med splitmalkning af kuldene samtidig med, at jeg holder alle de farende søer i gang.

Når klokken nærmer sig 20.00 ankommer Mette Hansen på arbejde igen, hvorefter hun og Torben Brøchner får kuldudjævnet de grise, der er født, og lavet de ammesøer, som er nødvendige.

Torben Brøchner er udvalgt som mentor i det nyligt opstartede projekt PattegriseLiv, som VSP har skudt i gang. Pernille Elkjær fra Syddansk Svinerådgivning anbefalede ham at gå med, da hun mente, han kunne bidrage noget med sine resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvfølgelig blev jeg da glad for at blive spurgt, men jeg måtte lige spørge mine medarbejdere, hvad de syntes, fortæller han og fortsætter:

- Det ville aldrig komme til at ske, hvis mine medarbejdere syntes, det var en dårlig ide.

Både medarbejdere og Torben Brøchner selv er enige om, at projektet også vil kunne bidrage med viden og inspiration hos dem selv.

- Jeg kommer jo ud og ser, hvordan andre passer deres grise, og det er altid spændende, siger Torben Brøchner.

Undervejs i projektet vil Torben flere gange besøge de landmænd, som han skal følge, og han vil også holde kontakt med dem gennem mail og telefon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i Hyo

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikke abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.