Abonnementsartikel

Rostgaard Maskinstation har valgt bælteløsningen til gyllevognen af flere årsager - kunderne har allerede taget godt imod ideen.

At montere en bælteundervogn på en Samson PG 25 er ikke noget man bare lige gør, men Rostgaard Maskinstation har valgt løsningen for at opfylde kundeønsker, og give konkurrence til en selvkørende gyllenedfælder.

- Vi er efterhånden begyndt at nedfælde mere og mere gylle i pløjet jord, da gyllen ligger mere optimalt forud for eksempelvis majssåningen, og i netop pløjet jord, der er bælteløsningen under gyllevognen helt optimal, fortæller Jørgen Rostgaard, indehaver af Rostgaard Maskinstation i Københoved i Sønderjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at løsningen med fem bælter under gyllevognen er maskinstationens bud på en selvkørende gyllenedfælder, hvor den megen vægt fra køretøjet fordeles ud på et stort areal.

- Vi havde gået med tanker om at sætte en række hjul på samme aksel, for på den måde at få en større trædeflade, men vi er ganske godt tilfredse med bælterne, som kunderne har taget rigtig godt imod, forklarer Jørgen Rostgaard og påpeger stor forskel på gyllevognene:

- Vi kan tydeligt se forskel, når gyllevognen med bælter kører sammen med en gyllevogn uden, og bælterne på gyllevognen laver virkelig et pænt stykke arbejde i pløjet jord.

Genvalg til dobbelthjul

John Deere-traktoren som trækker af sted med gyllevognen, er udstyret med dobbelthjul på både for- og bagaksel.

- Vi startede sidste år med at montere dobbelthjul på flere forskellige maskiner, og vi er meget imponerede over effekten fra dem, fremhæver Jørgen Rostgaard:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De bliver ved med at trække, og en af hemmelighederne er, at de er hurtige til at komme af med jord og ler, som ellers vil stoppe et traditionelt dæk til. Vi har haft rigtig god succes med dobbelt hjulmontering på en af vores finsnittere, som praktisk talt er umuligt at køre fast om efteråret med dobbelthjul på forakslen.

Maskinstationen har også dobbelthjul monteret på en Fendt 933, som sår majs. Det giver den fordel at traktoren ikke kører i majsrækkerne, og med et meget lavt dæktryk er det optimale forhold for såarbejdet.

Af samme årsag har maskinstationen bevidst sendt det nye gylletræk ud til steder, som ofte er bløde og fedtet områder:

- Det er gået over al forventning, og sættet kører praktisk talt i gennem alt.