I går offentliggjorde Fødevarestyrelsen resultaterne af en stikprøvekontrol, der viste, at 20 ud af 100 kvægbestande ikke overholdt reglerne for behandling af mælkefeber.

De steder, hvor Fødevarestyrelsen fandt fejl, blev køerne behandlet mere end én gang efter kælvning og ofte også uden for de tilladte tidsintervaller. Enkelte gange blev det konstateret, at landmanden ikke havde den lovpligtige autorisation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tager skarpt afstand fra overtrædelserne. Det er simpelthen ikke godt nok, det her. Hvis politikere og forbrugere skal kunne have tillid til os, skal vi overholde reglerne. Og reglerne er helt klare på det her område, lyder det fra formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Peder Philipp.

Overtrædelserne udløste syv politianmeldelser og et samlet bødekrav på omkring 150.000 kroner, men hvis det står til Landbrug & Fødevarer, bliver det forhåbentlig sidste gang, at det er nødvendigt at udskrive bøder.

- Vi skal helt klart have strammet op på det her, og det skal vi have dyrlægerne til at hjælpe os med, forklarer Peder Philipp.

Opstramningen skal ifølge formanden bl.a. ske i forbindelse med dyrlægernes besætningsbesøg.

- Behandlingsprocedurerne bør gennemgås, og det skal sikres, at landmanden har autorisationen til at behandle, og at han behandler efter de besætningsdiagnoser, der foreligger, lyder det fra Peder Philipp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag har næsten 3.000 kvægbrugere autorisation til at behandle deres dyr selv. Har man ikke en autorisation, skal en dyrlæge stå for behandlingerne.